«Når en slik tragedie rammer inn i et ungdomsmiljø er det ikke unaturlig at andre også kjenner på tunge tanker og følelser. Det må det snakkes om», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen. Foto: Guro Skjelderup

Nå må vi ta vare på hverandre

«Nå er tiden for å både minnes det store smilet og de gode minnene etter 14 år gamle Ella Iversen, samtid som vi omslutter familien med kjærlighet og omtanke og tar vare på hverandre», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Torsdag morgen fikk elevene ved Runni ungdomsskole en sjokkbeskjed. En av deres medelever døde dagen i forveien. Nå har familien ønsket å gå ut med navn og bilde og samtidig være åpne med at hun har tatt sitt eget liv.

Det er en liten familie som nå sitter igjen med en stor sorg og et stort savn. Samtidig rammer dette et helt lokalsamfunn.

Les også
Ella Iversen (14) døde onsdag

Ella Iversen var en jente mange kjente og kjente til. Det brede smilet hennes var på mange måter varemerket hennes. Derfor har også skole og kommunens kriseteam satt i gang store ressurser for å hjelpe både nærmeste familie og venner og bekjente av Ella.

Ingen kriser er like

Nes-samfunnet har vist det mange ganger før, at når krisen rammer så tar vi vare på hverandre. Det må vi gjøre nok en gang. En krise vil aldri være lik den forrige. Men noen ting er likt og noen ting bør vi gjenta, og det viktigste er da å bry oss om hverandre. Vi må tørre å snakke om det som har skjedd og minnes det som er godt.

Samtidig vil vi advare mot å spre rykter. Vi har forståelse for at det i ungdomsmiljøene er et stort ønske om å forstå mest mulig og få mange detaljer. Men det er ikke nødvendig å spre detaljer om hvordan hun tok livet sitt, ingen av oss utenforstående trenger å vite det. Bruk heller energien på å snakke om de gode minnene etter Ella.

«Hvorfor» blir fort det store spørsmålet alle stiller seg. Det er helt naturlig at alle rundt stiller det spørsmålet, og det endelige svaret vil ingen kunne få helt sikkert. Det er da heller ingen som skal gå og kjenne seg som ansvarlig og heller ingen som har noen rett til å spekulere i at andre har skylda.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bry seg

Når en slik tragedie rammer inn i et ungdomsmiljø er det ikke unaturlig at andre også kjenner på tunge tanker og følelser. Da er det viktig at det snakkes om. Familien har tidlig valgte å være åpne, noe som er veldig fint. Det tror vi er viktig for alle hennes venner. Det er også viktig at voksne tar en god prat med sine egne barn. Ungdom som synes det er vanskelig bør finne noen å snakke med.

Ofte er vi mennesker litt redde for å bry hverandre med problemer. Vi glemmer at vi ønsker å bety noe for andre, derfor blir de fleste glade for å kunne være til hjelp. Det kan være en venn, en i familien, eller en lærer, helsesøster, lege eller en du stoler på. Når du snakker med andre, er det lettere å se løsninger og føle at ting kan bli annerledes.

Nå er tiden for å både minnes det store smilet og de gode minnene etter 14 år gamle Ella Iversen, samtid som vi omslutter familien med kjærlighet og omtanke og tar vare på hverandre.

Les også
Åpnet dørene for ungdom i sorg etter at 10. klassing døde
Trenger du noen å snakke med

Her kan du få hjelp:

Kirkens SOS: 22 40 00 40 eller chat: soschat.no

Røde Kors: 800 33 321 eller chat korspaahalsen.rodekors.no

Mental Helse: 11 61 23 eller chat sidetmedord.no

Dette kan du gjøre dersom du frykter at noen går med selvmordstanker:

Fortell at du er engstelig og hvorfor du er det. Spør om det nå er blitt så ille at han/hun har tenkt å ta livet av seg.

Vær konkret og tydelig og fortell at dette er noe som gjør deg bekymret.

Husk at du må kontakte legevakt, psykiatrisk poliklinikk eller sykehus hvis en akutt krise skulle oppstå, eller hvis du blir usikker på situasjonen. Det er bedre å be om hjelp én gang for mye enn én gang for lite.

Vær tålmodig og forståelsesfull.

Det er ofte lurt å prøve å motivere den som er i krise, til å gå i behandling.

Kilde: NSSF