«Vi vet at forskjellene kommer til å øke nå, men vi kan gjøre noe med det», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB Foto: Sara Johannessen Meek

«Nå kommer forskjellene til å øke»

«Mest sannsynlig er det barn som til høsten ikke får delta på fritidsaktiviteter og som må være hjemme fra barnebursdager fordi familien ikke har råd til gaver», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Prisene fortsetter å øke og nå varsles det om renteøkninger også. Det betyr mindre å rutte med for den enkelte. Det øker farene for at de økonomiske forskjellene blir større og tydeligere i vårt samfunn.

Les også
SSB: Prisveksten har ikke vært høyere siden 1988

Fredag kom Statistisk sentralbyrå med ferske tall, som viser at Norge har hatt den største prisveksten siden 1988. De siste 12 månedene har prisene i Norge økt med 5,7 prosent.

SSB viser til at den brede prisveksten kan forklares med internasjonale forhold. Alt fra økte priser på energi til leveringsproblemer i industrien er med inne i forklaringsmodellene. Den negative spiralen fortsetter når det nå også er varslet flere renteøkninger.

Disse ekstra utgiftene får direkte konsekvenser for familier og husholdninger i Nes. Fra før er det kjent at Nes er en lavinntektskommune- For mange vil prisveksten komme på toppen av en allerede stram økonomi.

Les også
SSB: Styringsrenta opp til 2,5 prosent i 2023

Vi frykter at dette både vil øke antall barn som lever i fattigdom og at flere barn faller utenfor organisert aktivitet. Faren nå er at forskjellene vil øke.

Mest sannsynlig er det barn som til høsten ikke får delta på fritidsaktiviteter og som må være hjemme fra barnebursdager fordi familien ikke har råd til gaver.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fordelen med en varslet katastrofe, er at det er mulig å forberede seg. Politikerne kan allerede nå komme med målrettede tiltak for å hindre at barna må ta kostnaden for prisveksten.

Politikere må forberede seg på det de vet kommer. Målrettede tiltak rettet mot lavinntektsfamilier bør på plass før skolestart.

Les også
Varsler flere renteøkninger: – Det er klart jeg er bekymret

Er det noe vi vet er skadelig for barn og unge, så er det «utenforskapet». Når ulike årsaker gjør at unge ikke får være en del av fellesskapet, så er vegen kort til alternativene. Å sikre en høyest mulig samfunnsdeltakelse blant barn og unge er en god investering for å unngå at de havner inn på feil spor.

KrFs Odd Hagen har tidligere foreslått å innføre et «aktivitetskort» for barn og unge, slik at alle er garantert å få bli med på en fritidsaktivitet. Kanskje er det et godt tidspunkt å innføre dette nå. Deltakelse i fritidsaktiviteter er ofte det første som ryker når økonomien strammes til.

Det bør vi som samfunn nå gjøre alt vi kan for å unngå.

Vi kan alle også bidra til at flest mulig kan delta. Alle som har vært på et foreldremøte enten i skolen eller i fotballen, har vært med på diskusjoner som handler om aktiviteter som koster ekstra. Det kan være en fotballcup, klassetur eller treningsleir. Ved å holde kostnadene på et lavest mulig nivå, kan også flere kunne delta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå som vi vet at flere kommer til å falle utenom, har vi mulighet til å sette i verk målrettede tiltak. Det bør ikke la vente på seg.

Prisene på drivstoff har særlig bidratt til økningen i konsumprisideksen. 31. mai ble dette bildet tatt på Kiellands plass i Oslo. Bensinprisen var da på 27,28 kroner per liter. Foto: Gorm Kallestad / NTB