LOKALHANDEL: «Lokale butikker skaper møteplasser. Vi møter naboer, bekjente og sambygdinger over frysedisken på matbutikken. Eller vi møter andre medlemmer i idrettslaget foran samme hylle med fotballsko på sporten», skriver Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen. Bildet viser Bente Hognestad i Årnes handels og næringsforening, Per-Arvid Solberg i Jernia, Bjørn Henrik Brubak i Mestergull og Ingvild Westby Mehren i TilBords i forkant av julehandelen 2019. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Nå er tiden inne for å handle julegavene lokalt

Er det noe år vi skal handle julegaver lokalt, så er det i 2020, skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Er det noe år vi skal handle julegaver lokalt, så er det i 2020.

Frykten for å gå i butikker, kan fort føre til en eksplosjon i julegaver som handles på nett. Men vi må bruke vår forbrukermakt til å bidra til et levende handelssentrum på Årnes.

Les også
Dropper løp og kjøp-kampanjer for en tryggere julehandel

Vi går denne jula i møte, med stadige nyheter om korona-viruset. Nye smittetall kommer stadig vekk og gang på gang gjentas budskapet om at vi må holde avstand i butikkene. Akkurat der er vi faktisk ganske så gode. Matbutikkene er som rene slalåmløyper om dagen, der vi går i store svinger rundt hverandre. Medhandlende blir nærmest behandlet som porter som man skal svinge unna. Og nettopp denne holdningen bidrar til å bremse virusoppblomstringen lokalt.

Les også
Ensomhet: - Det handler ofte om en forventning

Som forbrukere har vi en betydelig makt. Det er vi som bestemmer hvilke varer som skal være i butikkene, og det er vi som bestemmer hvilke butikker vi skal ha lokalt. En butikk uten kunder har svært kort levetid, så det er de butikkene vi bruker som overlever.

Det er ikke vanskelig å liste opp argumentene for å ha et levende og bærekraftig lokalt næringsliv. En ting er at det gir lokale arbeidsplasser, og lokalt næringsliv bidrar til det lokale foreningslivet. Enda viktigere er jo at lokale butikker skaper møteplasser. Vi møter naboer, bekjente og sambygdinger over frysedisken på matbutikken. Eller vi møter andre medlemmer i idrettslaget foran samme hylle med fotballsko på sporten. Dette er en viktig arena.

Les også
Mye smitte i Nes: Janne og Louise tror julehandelen blir litt annerledes i år

Men som med alle andre arenaer, det som ikke blir brukt blir borte. Bruker vi ikke Elkjøp eller Power lokalt, så har vi de ikke rundt neste sving. Handler vi ikke klær eller sko lokalt i dag, vil vi heller ikke kunne handle det lokalt i morgen. Utvalget av butikker lokalt bestemmes av hvor mye vi bruker dem. Og det gjelder like mye på Auli og Fenstad som på Årnes.

Les også
Henriette startet ekstra tidlig i år: – Jeg ønsker at jula skal vare lenge

Oppfordringen til å handle lokalt gjelder hvert eneste år. Men 2020 er spesielt på grunn av den pågående pandemien. Når vi blir oppfordret til å holde avstand, er veien til nettbutikkene også ganske så kort. Enkelte mener korona-krisen kan føre til en varig endring i våre handelsvaner. Men det må heller ikke bli noen unnskyldning for å ikke bruke de lokale butikkene.

Det er mulig å handle koronasikkert lokalt. Det viktigste er å handle julegavene tidlig: Ikke vent med å handle julegavene og julematen til lille julaften.