RULLING MED RUSSEN: «Nå er ikke russetiden og maislippet av ungdommen ferdig ennå, så det er fortsatt mulig å gjøre mye pøbelstreker og ugagn enda i løpet av måneden», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen. Foto: Amanda Tandberg

Mai du skjønne – BOM BOM BOM

«La oss glede oss over våren og droppe irritasjonen over festglad ungdom», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Like sikkert som at mai kommer, er det at ungdom kryper ut av vinterhulen sin. Kanskje ledet an av den årlige russefeiringen, er det uttrykk for et udekket behov for sosiale sammenkomster.

Søndag var første mai. Og tradisjonen tro var det mye å gjøre for politiet denne natten. Blant annet ble det rykket ut til at anslagsvis hundre mennesker var på Nedre Hagaveg og laget støy. I våre kommentarfelt på Facebook var det mye kritikk av at politiet blandet seg inn i en hyggelig, men støyende, sammenkomst.

Les også
Slik gikk det da Raumnes rullet med «Hits for Kids»

Som vi skrev i vår artikkel, reagerte politiet først og fremst på en person som valgte å ruse bilen sin og ikke oppgi personalia når politiet ba han om å roe seg ned. At personen i tillegg hadde promille, gjorde jo ikke saken bedre for han. Det er vel ikke mange som mener det er overdrevent av politiet å gripe inn i en slik situasjon.

Det er relativt sjelden nattebråk i Årnes sentrum. At det spilles musikk og mange ungdommer samles natt til første mai bør være akseptabelt, under forutsetning av at det ikke begås andre lovbrudd. Ja, å forstyrre natteroen er strengt tatt et lovbrudd – men det må være log å si at det i seg selv er blant de mindre alvorlige lovbruddene.

Etter to år med koronaavstand, er det første mai vi har nå uten koronarestriksjoner. Man skulle tro at det ga fullstendig frislipp. Ja, litt som når hingstene slippes ut på sommerbeite. Vårt inntrykk er tvert om, at det går relativt rolig for seg.

Les også
Her er Nes-russens elleville russeknuter

Et eksempel er å se på russen. Mens det tidligere år har vært stappfullt av russebiler utenfor Nes videregående skole, er det i år bare én russebil og en russebuss ved skolen. De fleste er såkalte «vandreruss». Russeknutene til russen i Viken er tilpasset en ny virkelighet, og mange av de drøyeste russeknutene er borte. Det er et gjennomgående fokus på samtykke og frivillighet. Selv den gode gamle «kyss en politimann» er blitt til «kyss en frivillig politimann». Og de gode gamle drikkeknutene er mer eller mindre borte. Ikke noe «drikk en kasse med øl i løpet av 24 timer» å finne lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I politiets twitterlogg er det også langt mellom russemeldingene i år. Litt bråk i Fredrikstad i helga. Før helga var det melding om at det var samlet russ ved Nordbytjernet på Jessheim. De fikk beskjed om å slokke et bål.

Nå er ikke russetiden og maislippet av ungdommen ferdig ennå, så det er fortsatt mulig å gjøre mye pøbelstreker og ugagn enda i løpet av måneden. Samtidig er det grunn til å minne om at dette er en gruppe som lojalt har fulgt helsemyndighetenes oppfordringer de siste to årene. La oss glede oss over våren og droppe irritasjonen over frilynt ungdom. Litt nattestøy tåler vi nå før vi ringer politiet og klager. Selv om «mai du skjønne milde» blir byttet ut med festmusikk der bassen høres flere kilometer på avstand. Det er tross alt et uttrykk for livsglede. Det trenger vi nå.