LA STÅ: La gjerne gressklipperen stå noen ekstra uker, er Nes Venstres anbefaling i vår. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / SCANPIX Foto: Terje Bendiksby

«La gressklipperen stå med god samvittighet!»

«Ikke minst kan vi med god samvittighet la gressklipperen stå noen ekstra uker utover våren. Til glede for frukthagen, dyrelivet og økosystemet», skriver Ole Andreas Sørli-Sidselssønn i Nes Venstre i dette leserinnlegget.

Våren er for fullt over oss, og vårblomstene springer fram mellom hver grastuft på plenen. Bier, sommerfugler, marihøner og andre insekter som kvikner til fra vinterdvalen er helt avhengige av vårblomster. Disse insektene trenger vi for pollinering og det naturlige økosystemet, men mange sulter når vårblomstene blir kuttet tidlig.

Ved å la plenen gro noen uker ekstra gir vi et godt utgangspunkt for pollinering, biologisk mangfold og en frodig sommer.

Det foregår en massiv insektdød. En trussel som rammer hele vårt økosystem. Uten insekter får vi knapt noen blomster, frukt, bær, grønnsaker og trær. Og de er avgjørende som føde for fugler og amfibier, som også er på kraftig tilbakefall.

Her kan kommunen gjøre en stor forskjell, ved å la sine områder gro, men det kan også vi gjøre hjemme hos oss sjøl.

La villbringebærplantene, markblomsten og -jordbæra få litt ekstra plass i hagen. Så noen solsikker, ryllik og liknende i potter og bed. Drill noen hull i en gammal stubbe og lag insekthotell. Dropp round-up og andre insektfiendtlige miljøgifter.

Ikke minst kan vi med god samvittighet la gressklipperen stå noen ekstra uker utover våren. Til glede for frukthagen, dyrelivet og økosystemet.

Ole Andreas Sørli-Sidselssønn

Nes Venstre