«Julen blir da også en påminnelse om det vi savner. For andre kan julen også bli en påminnelse om forskjellene oss imellom. Julebesøket som isteden ender med storkrangel eller politibesøk»Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Gorm Kallestad

Julesavnet

«Den perfekte julen slik den framkommer i amerikanske prinsessefilmer, eller vår egen julesuksess «Tre nøtter til Askepott» for den saks skyld, finnes bare i eventyruniverset», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Julen er tiden for familiekos og ro. Det er kanskje den eneste perioden i året hvor det er «stuerent» med usannsynlig romantiske filmer, slik som at ei tilfeldige jente får selveste statsministeren. Det mange vil kalle «Hollywood-kliss» har sin plass i jula. For da er faktoren av kos så høy at vi trives med mye vi ikke ville ha trivdes med resten av året.

Julens forventninger er store, både til gaver og til ro og kos. Bare juleevangeliets ord om jesusbarnet og Maria høres romantisk ut: «Hun svøpte ham og la ham i en krybbe». Selv om sannheten nok i større grad handler om en dramatikk der en ung mor må føde i en møkkete stall, side om side med esler og hester.

Disse forventningene gjør at skuffelser og savn kan bli veldig store. Mange feirer nå jul for første gang uten en eller flere de har kjær. Julen blir da også en påminnelse om det vi savner. For andre kan julen også bli en påminnelse om forskjellene oss imellom. Julebesøket som isteden ender med storkrangel eller politibesøk.

Den perfekte julen slik den framkommer i amerikanske prinsessefilmer, eller vår egen julesuksess «Tre nøtter til Askepott» for den saks skyld, finnes bare i eventyruniverset. Livet har mange fasetter og på ulike måter er julen også tiden for å omfavne de alle.

Savn og sorg er en viktig del av livet. Når høytiden kommer blir disse følelsene forsterket. Tankene om det som kunne vært og det som var blir sterkere. Ensomheten for de som sitter alene blir enda sterkere i jula. Samtidig gir sorgen gir også rom for de gode minnene, om det gode som engang var.

Julen er også en viktig arena for oss til å se hverandre. Noen rolige dager gjør at vi med fordel kan bruke de mørke dagene til å lyse opp hverdagen til noen andre. Eller som Kong Harald sa det i sin tale på julaften: «Vi har alle muligheter til å gjøre livet litt lysere for mennesker rundt oss».