VINTERSKOG I NES: På 30 år har vi faktisk mistet villmarkspreget natur tilsvarende 329 131 fotballbaner. Foto: John Arne Paulsen

Jeg trodde vi var bedre

Det overrasket meg at Nes var helt nede på en 264. plass av alle landets kommuner når det gjelder natur og miljø.

En av sakene jeg husker best fra 2022 var den om Sabimas undersøkelse av Kommune-Norge, betegnet som Naturkampen. Den viste at vi nesbuene ikke har så mye å skryte av i kampen om å ta vare på naturen og artene som lever i den. Vi figurerer på en 264. plass av alle landets 356 kommuner, og hele 41 kommuner innad i Viken er bedre enn oss.

Sabima er en paraplyorganisasjon for de biologiske foreningene i Norge. Statistikken i Naturkampen ble utarbeidet gjennom innsamling av tilgjengelige naturdata fra landets kommuner. De ble rangert etter 13 indikatorer, etter valg de har gjort som påvirker naturmangfoldet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi opplever at norsk natur forsvinner bit for bit, uten at noen har en god oversikt. På 30 år har vi faktisk mistet villmarkspreget natur tilsvarende 329 131 fotballbaner. 53 prosent av alle fuglene har forsvunnet siden 80-tallet.

For å få en lokal stemme inn i artikkelen tok jeg en prat med Marie Landmark i Naturvernforbundet i Nes. Hun fastslo at plasseringen så langt ned på lista gjorde henne både trist og urolig. Samtidig viste hun til at Nes kommune har muligheten til å gjøre små og store tiltak for å komme høyere opp.

– Det er masse kompetanse i bygda vår. Vi i Naturvernforbundet håper Sabimas kåring kan fungere som en motivator for Nes i arbeidet med å bli en grønn kommune som tar natur og artsmangfold på alvor, sa hun.

Det er skremmende å se og høre hva vi er nødt til å gjøre for å redde naturen vår. Ja, rett og slett for å redde planeten. FNs klimapanel fastslår at globale klimagassutslipp fortsetter å øke. I en rapport høsten 2022 konkluderte panelet med at klimapolitikken må skjerpes betydelig. Hvis ikke, vil utslippene fortsette å øke også etter 2025 og føre til en global oppvarming på 3,2 grader innen 2100.

FORAN STORTINGET: Dette er et motiv fra en skolestreik som ble arrangert i Oslo i 2022 basert på temaet klima og miljø, for de unges framtid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det er lett å føle på en oppgitthet, men det nytter ikke å gi opp. Søkelyset settes i større grad på en mer miljø- og naturvennlig politikk. Blant annet er spesielt de unge i Norge opptatt av å belyse Equinors planer om oljeutvinning i verdens nordligste oljefelt, Wisting, i Barentshavet. De omstridte planene er ikke lagt døde. De er kun utsatt foreløpig. De unge protesterer naturligvis. De er opptatt av og bekymret for sin framtid. Det kommer forhåpentligvis til å prege valgene framover.