NRK-journalist og sportskommentator Karen-Marie Ellefsen (69) sitter her i Doha, Quatar under VM i friidrett i fjor. Hun har jobbet for NRK i hele 16 VM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Jeg elsker Karen-Marie!

Karen-Marie Ellefsen har vært en viktig brikke i NRK-sporten så lenge jeg kan huske. Hun fortjener å bli hyllet som en dronning når hun nå gir seg.

Faktisk har hun holdt det gående som sportsreporter i over 40 år nå. Og nå entrer hun straks pensjonistenes rekker. Jeg jubler så absolutt ikke for det. Tvert imot. Jeg koser meg alltid når hun er på skjermen. Ja, jeg tror faktisk at jeg kan slå fast at jeg elsker Karen-Marie!

«At en kvinne snakker om sport, er det endelige beviset på at det norske samfunnet er i ferd med å gå under»
(Fra et leserinnlegg i Dagbladet i 1978)

Hun har vært og er en foregangsperson. I et stort og flott intervju i Aftenpostens torsdagsutgave forteller hun om at det kom reaksjoner da hun for første gang slapp til i et innslag i Sportsrevyen. Det var i 1978, helt i starten av karrieren. Hennes debut ble etterfulgt av et leserinnlegg i Dagbladet, fra en mann som konstaterte som følger: «At en kvinne snakker om sport, er det endelige beviset på at det norske samfunnet er i ferd med å gå under».

Heldigvis har vi kommet oss et godt stykke videre siden den gang.

Jeg nevnte foregangsperson, og det gjelder både i kvinnekampen og i idretten som sportsjournalist, –kommentator og inspirator.

FAKSIMILE: Et søk i Raumnes-arkivet viser at Karen-Marie Ellefsen første gang ble nevnt i våre spalter i utgaven 17. november 1979. Foto: Raumnes

Karen-Marie klarte det kunststykket å sørge for at jeg ble interessert i turn og alle de forskjellige øvelsene innen turn, til tross for at jeg selv aldri har tatt i en bøylehest. Gjennomføringen av en frittstående-øvelse er definitivt best med Karen-Marie som kommentator.

Det samme gjelder forresten kunstløp. Jeg har levd så lenge at jeg opplevde lange kunstløpsendinger på NRK, og jeg fikk med meg nærmest rubbel og bit. Karen-Marie var spesialist også der, og hun gjorde meg stolt – husker jeg – da hun lærte meg at kunstløphoppene "enkel axel" og "dobbel axel" faktisk er oppkalt etter min navnebror Axel Paulsen. Sportshistoriebøkene sier at han var den første løperen til å utføre dette hoppet, så langt tilbake som i 1882. Om vi er i slekt, vet jeg ikke.

I dag blir vel Karen-Marie av de fleste oppfattet som en friidrettsekspert og et dyktig anker i NRKs sendinger både når det gjelder sommer- og vinteridrett. Det har vært en fryd å oppleve hennes frodighet når det gjelder tider, rekorder og prestasjoner.

Hun er en stor sportsreporter som har betydd veldig mye for Ola og Karis idrettshverdag, i 40 år nå og vel så det, altså.

FRIE TØYLER: I spalten "Frie tøyler" deler våre journalister sine tanker med Raumnes-leserne. Denne gang er det John Arne Paulsens tur. Foto: Raumnes