IRRITERENDE: Høye bensinpriser irriterer seks av ti nordmenn på bilferie, i følge en NAF-undersøkelse. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Irriterende!

Høye bensinpriser, traktorer, bo- og campingbiler, skitne hotellrom og andre nordmenns oppførsel på ferie er kilder til stor irritasjon.

Det viser to lister jeg har kommet over den siste uka. Den ene er basert på en undersøkelse NAF har gjort, og handler om bilferiens største irritasjonsmoment. Den andre har Frende Forsikring som har undersøkt hva nordmenn hisser seg opp over på ferie.

Listene er fornøyelig lesning, men kanskje ikke så overraskende. Og det er vel bare å erkjenne, noen av punktene er det lett å kjenne seg igjen i. Men det er også viktig å tenke på, særlig når det gjelder bilferien, at det gjelder å være godt forberedt og ikke la irritasjonen bidra til trafikkfarlige situasjoner.

Les også
Budaksept er signert for Runnivegen 15

La meg starte med NAFs liste. Det kommer neppe som en bombe at de høye bensinprisene er bilferiens største irritasjonsmoment, og seks av ti har dette på topp. I løpet av noen måneder har bensinprisene steget nesten ti kroner, og det er lett å forstå at folk må telle på knappene før de legger ut på en lang bilferie.

Da er det kanskje enklere å kjøre elbil, og det er tross alt rimeligere selv om strømprisene også er høye, tenker du? Men her er også irritasjonen stor. For kø på ladestasjoner står også på lista over irritasjonsmomenter.

Les også
Nå må elbiler betale bompenger på E16

nest øverst på irritasjonslista står imidlertid traktorer, bo- og campingbiler som kjører under fartsgrensen. Men hei, er dere ikke på ferie da?

Vegarbeid skaper også irritasjon. Tre av ti mener dette er virkelig irriterende. Tipper de samme folkene synes dårlige veger også er irriterende. Og det er tross alt lettere for entreprenørene å jobbe med dette på sommeren enn om vinteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nesten hver fjerde bilist lar seg irritere av syklister langs vegen. NAF mener denne konflikten er mindre enn man kunne tro på forhånd. Støy og uro fra barn i egen bil, dyr på vegen, fasiliteter på rasteplasser og matutvalg på bensinstasjoner står også på lista.

Les også
Rune har hatt bortimot 70 biler

Hva hisser vi oss opp over når vi drar på ferie? Frende forsikring sitter muligens med det svaret etter en undersøkelse Norstat har gjennomført for Frende.

Skitne hotellrom topper den lista. Ikke vanskelig å forstå det.

Veggdyr og kakerlakker på 2. plass. Henger ofte sammen det, vel.

Forsinkelser. I sommer er dette veldig aktuelt med tanke på SAS-pilotenes streik. Vi må imidlertid ikke glemme, det er mange andre faktorer som forsinker turene våre også. Flyplassene har hatt store utfordringer med å få nok ansatte på plass etter pandemien.

Les også
I 2050 vil hver femte nesbu være over 70 år

På denne lista finner vi tankevekkende ting som andre nordmenns oppførsel på ferie, fyll, manglende internett, andres barn, egne barn, partneren og at reisefølget bruker mobilen for mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I denne undersøkelsen kommer det faktisk fram et hver femte nordmann sier de ikke irriterer seg over noe. Det er godt og vel en dobling fra samme type undersøkelse i 2019. Kanskje har pandemien gjort noe med oss likevel?

For egen regning kan jeg godt legge til ting det er lett å bli irritert over, og dette gjelder ikke kun i ferien. Folk som stopper i bunnen av eller på toppen av en rulletrapp, og stenger for de som kommer bak! Når du møter naboen eller en bekjent i butikken, og begge har en handlevogn, men må likevel prate - og sperre hele passasjen! Butikkansatte som står i den ene enden av butikken og roper til deg med en gang du rusler inn døra! Og konsertpublikum som skal gå akkurat der jeg står og nyter musikken!

For ikke å glemme alle de som driver hærverk mot idrettsanlegg, som folk bruker sin dyrebare fritid på å bygge, holde i orden og drifte.

Ha en riktig god sommer. Og ta det pent.