Oppoverbakke: Et årsskifte gir nye muligheter, men i år starta vi jammen i bratt oppoverbakke. Det rystet i grunnvollene da vi mottok nyhetene om det katastrofale jordskredet i Gjerdrum, skriver Tone Wilhelmsen Trøen i dagens kronikk. Foto: Berit Roald / NTB Foto: Berit Roald

Ikke helt blanke ark for 2021

«Når det nå ikke er håp om å finne overlevende, håper jeg varmen og medfølelsen fra oss alle kan omfavne hele Gjerdrum-samfunnet og at det kan gi dem styrke framover i den tunge og krevende tiden de har foran seg», skriver stortingspresident Tone W. Trøen i denne lørdagskronikken.

Et årsskifte gir nye muligheter, men i år starta vi jammen i bratt oppoverbakke.

Ved nyttår legger vi ofte bak oss det som har vært og starter på noe nytt og ukjent. Vi åpner en ny, imaginær notatbok. Vi nynner kanskje på Alf Prøysens ord om at vi skal få en dag i mårå, med blanke ark og fargestifter til. 2021 starter sterkt preget av fjorårets siste dagers hendelser – på slutten av et svært krevende år.

Når katastrofen rammer det tryggeste

Det rystet i grunnvollene da vi mottok nyhetene om det katastrofale jordskredet i Gjerdrum.

Midt i det vi håpet skulle være en fredelig romjul, våknet vi til brutale nyheter om et stort jordskred i vårt nærområde. Med uro og sorg har vi fulgt nyhetsoppdateringer om at letemannskapet har funnet stadig flere omkomne i en svært krevende redningsaksjon. Vi så bilder av hus som var borte, og filmer av hus som raste framfor øynene på oss.

Hjemmene våre skal være vår trygge base. Vi låser dørene for å kunne sove godt. Derfor rammer det ekstra hardt når krisen rammer hjemmet. Vi blir så sårbare.

Verst er det for dem som har mistet noen av sine kjære, og det rammer også svært hardt for dem som er skadet. De som har mistet hjem og eiendeler står ribbet tilbake, både for eiendeler og for trygghet. Dette er et traume for et helt lokalsamfunn.

Samhold og godhet når nøden er størst

Midt i alt dette tragiske og mørke ser vi hvor viktige vi er for hverandre. Vårt hjem skal være vår trygghet, men vi er også hverandres trygghet. Vi trenger hverandre aller mest når grunnen under oss vakler.

Det gjør godt å se hvordan det gode veller fram når nøden er stor. Mange har deltatt i letearbeidet og i organisering av evakuering og mottaksapparat til alle som nå står uten hjem i Gjerdrum. Vi ser mennesker stiller opp med husrom, klær og livsnødvendigheter, deltar som frivillig hjelpemannskap, samler inn penger, tenner lys og viser omsorg.

Det er også utrolig flott å se det store profesjonelle apparatet. Helsearbeidere, politi, spesialtrente redningseksperter, kriseteam fra andre kanter av landet og fra Sverige er blant de mange som var tidlig på plass og bisto i den svært krevende redningsaksjonen Og midt blant alle, rakrygget, men preget, står ordfører Anders Østensen. Med sin nære og sterke tilstedeværelse leder han kommunens kriseteam på en tillitvekkende og imponerende måte i de mørkeste av dager for Gjerdrum-samfunnet. Jordskjelvet rammet et lokalsamfunn, og det rammet Norge. Det rammet følelsen av trygghet i egne hjem.

Når det nå ikke er håp om å finne overlevende, håper jeg varmen og medfølelsen fra oss alle kan omfavne hele Gjerdrum-samfunnet og at det kan gi dem styrke framover i den tunge og krevende tiden de har foran seg. Noen kommer aldri tilbake. Mange dype sår skal leges. Mye må skapes på nytt. Det vil ta lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Korona – også i 2021

Etter en romjul og nyttårsdager hvor hjertene våre har banket for våre naboer i Gjerdrum, strammer koronapandemien ytterligere grepet om oss. Mange av oss håpet at lettelser i restriksjonene var i sikte. I stedet strammes tiltakene inn. Viruset, den usynlige fienden, tar fra oss de varme klemmene, de nære møtene mellom oss og gjør dagene krevende og stille for mange. Vår felles trøst, uavhengig av hvordan dagene våre er, får være at det ikke bare er dagene som blir lysere nå. Vaksinen vil etter hvert gi oss muligheten til å vende tilbake til mer kjente hverdager. Det trenger vi.

Vi står sammen om dette – på avstand. Vi må bare fortsette å holde ut, holde sammen og holde avstand en stund til. Denne uken kunne vi lese i avisene at tross i et veldig krevende år har vi nå mer tillit til myndighetene enn før koronakrisen.

Skremmende angrep på amerikansk demokrati

Ikke langt inn på nyåret ser vi skremmende og sjokkerende bilder fra Washington der Kongressen stormes av demonstranter som ikke vil anerkjenne det amerikanske valgresultatet. Fire døde og flere er skadet. Dette var et angrep på demokratiet.

Stormingen av Kongressen er et utslag av stor mangel på tillit. Det som skjer i USA viser at vi hver dag må arbeide for demokratiet, for samhold og tillit i samfunnet. Vi må beholde den høye tilliten vi har i vårt samfunn. Det tror jeg vi politikere gjør gjennom å behandle hverandre med respekt, som motstandere og ikke som fiender.

Fargestiftene har vi

Selv om året starta annerledes enn vi skulle ønske, har vi mange oppgaver å løse. Vi har mye å ta tak i, og den innsatsen vi gjør er utrolig viktig, enten det handler om naturkatastrofe, pandemihåndtering, politikk og demokrati eller helt andre ting. Vi vil fylle notatboka 2021 så godt vi kan med det utgangspunktet vi har. Selv om vi ikke starter med spesielt blanke ark i 2021 har vi fortsatt mange fargestifter vi kan bruke. Godt år!