Ikke glem nære opplevelser
«Såkalte «ressurssterke» familier har et samfunnsansvar i å legitimere billige ferieopplevelser», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.
Siste skoledag for grunnskolen er her og sommeren er i gang. For de aller fleste er dette en etterlengtet friperiode etter et langt skoleår. Nå er det ferie med familien, opplevelser, og gode minner som skal lages.
Etter noen korona-år er det igjen mulig å reise mer enn innad i Norge. Og mange kommer nok i år til å ta turen utenlands. Nå skal det igjen brukes penger på ferieopplevelser.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Det gjør kanskje sommeren enda vanskeligere for de som må tilbringe hele sommeren hjemme. De som har familier der feriepengene går til å betale oppsparte strømregninger og som kanskje ikke har noen reserver for å takle renteveksten som kommer.
Men er det noe vi har lært gjennom pandemien, så er det at nære opplevelser ikke trenger å være dårlige opplevelser. La oss ikke glemme det i sommer heller. Det er faktisk direkte sosialt utjevnende om vi alle gir våre barn gode og gratis opplevelser.
En telttur langs Flolangen, kanotur på Bjørknessjøen eller blåbærtur i Skogbygda kan gi vel så sterke minner som å reise til strendene på Kreta. Barn som opplever at de mestrer en kniv, en kano eller et bål for første gang, får en lykkefølelse som kan sitte igjen resten av livet. Eller bare lykkefølelsen det gir å våkne i telt og være sammen med mor og/eller far som for en gangs skyld har all verdens med tid. Friheten det er å ha en hel dag bare å løpe rundt i gresset og bade og ha noen de er glad i rundt seg.
Slike opplevelser kan gis uansett hvor god eller dårlig økonomi en familie har. Utstyr til å gjøre det kan dessuten lånes gratis på «Bua» til Nes kommune.
Såkalte «ressurssterke» familier har et samfunnsansvar i å legitimere billige ferieopplevelser. Når barna kommer tilbake etter ferien, må alle kunne være stolte av «sin ferie» – uansett om den har kostet 100 kroner eller 100 000 kroner. Har vi alle gode billig-ferier, så er stigma også mindre for de som ikke kan ha den dyre varianten.
For de aller fleste barn handler ikke gode opplevelser av prisen, men av hva de opplever på ferien sin. Gode opplevelser trenger ikke være dyre for at de skal vare livet ut.