«Men ved å se litt annerledes på det, så kan dagen være grunnlag for noen gode samtaler med barna», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne kommentaren. Foto: Martin Meissner

«Hvor kommer halloween-hatet fra?»

«Det er ikke så rart at mange har halloween-feiringen langt oppe i halsen», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne kommentaren.

Halloween er en av våre importerte tradisjoner som er mest hatet og elsket. Det er grunn til å spørre seg hvor dette hatet kommer fra, og om det er begrunnet.

Les også
Jim lagde halloween-pynt av gammel lastebil

Mafia-metoder

For i seg selv er det en grotesk dag, der vi kler ut barn som levende lik som skal true innbyggerne til å betale med godteri for å unnslippe hevn. Isolert sett er dette rene mafia-metoder: Med litt betaling skal du få beskyttelse mot hevn.

Nå er det selvsagt slik at når det er satt i den konteksten det er satt i, så er avstanden til den kriminelle underverdenen lang.

Likevel er det en lek med død og elendighet som bakteppe. Og når det i tillegg er en amerikansk tradisjon, som legger opp til et kjøpepress både av kostymer og godteri, blir det ikke mer sympatisk.

Da er det kanskje ikke så rart at endel har halloween-feiringen langt oppe i halsen.

Les også
Mina (15) og Zanaiah (11) spilte hovedrollene i lokal halloween-kortfilm: – Annerledes enn hva jeg så for meg

Allehelgensaften

Da er det kanskje greit å huske på at veien fra vår egen kirkes Allehelgensaften til halloween er meget kort. Vi har faktisk feiret denne dagen til uminnelige tider, og den er endel av kirkeåret i Den norske kirke. I den katolske kirke er dette dagen for å minnes de helgener som ikke har en egen dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På samme måte som stadig færre feirer julaften for å markere Kristi fødsel, så er det vel få som feirer halloween for å minnes de døde. I dag er det pakket inn i en litt skummel og spennende dag med fokus på barna.

Les også
Slik blir du skummel uten å bruke penger

Skummel

Å oppleve det som virker skummelt og spennende er viktig. Våre barn lever i dag i en veldig beskyttet verden, der de nesten ikke trenger å oppleve noe skummelt i hverdagen. Å bli utsatt for det skumle, selv når det er pakket inn i en artig og trygg ramme, er viktig i et barns utvikling.

Dagen er også en mulighet til å få gode samtaler som livets slutt. I en verden der legemidler og godt helsevesen gjør at vi lever lenge, er det stadig færre barn som opplever at noen av deres nære møter døden. Halloween kan være en god anledning til å snakke om livets utgang. Vi har alle våre forfedre som ikke er her lenger, og de kan vi snakke litt om og minnes på en dag som dette.

Mye av hatet mot halloween kommer nok fra en forakt mot det amerikaniserte hysteriet eller at vi oppfordrer barna til å opptre som lokale mafia-bosser. Men ved å se litt annerledes på det, så kan dagen være grunnlag for noen gode samtaler med barna.

Redaktør Fred C. Gjestad kommenterer halloween. Foto: Ole Kaldal-Key
Les også
Denne gjengen har samlet seg hver halloween i 30 år: – Jeg synes det er moro å spørre om blod i butikken