Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Mike Stewart Foto: Mike Stewart

Gratis bind og tamponger

«Det sitter sikkert mange kvinner på gata, og de har ikke råd til bind. De må heller bruke de pengene de har på mat og drikke», skriver Martine Fjellhaug Eriksen i dette leserinnlegget.

Jeg mener at bind og tamponger bør være gratis. Det er mange kvinner som ikke har råd til slike ting. De er nødt til å bruke dopapir eller i verste fall blader. Bladene inneholder masse bakterier. Vi legger ikke merke til dette i Norge, siden vi har råd til det.

Ung i Nes

Dette leserinnlegget er et leserinnlegg i serien «Ung i Nes», der unge nesbuer setter ord på det som betyr noe for dem. Dette leserinnlegget er ett av flere som er skrevet av elever ved 8. trinn på Vormsund ungdomsskole.

Det sitter sikkert mange kvinner på gata, og de har ikke råd til bind. De må heller bruke de pengene de har på mat og drikke. Dette er en stor sak for mange feminister over hele verden. Mange mener at det bør være gratis, men mange mer at det bør koste penger.

Det er bra at matbutikken Kiwi har startet med et kort, hvis du kjøper 4, får du 1 gratis. Det er bra at Kiwi har startet med det, men det er fortsatt mange kvinner som ikke har råd til 2 pakker bind/ tamponger. Noen pakker koster faktisk 20 kr.

Mange jenter som har nettopp fått mensen er veldig redd for at folk skal finne det ut, spesielt gutter. Kanskje hun har blødd igjennom, ikke har mer bind heller ikke har skift.

Dette er noe jenter må takle ofte. Jenter synes det er kleint å kjøpe bind på egen hånd. Men vi må bare få det overstått. Mange ber mammaen sin kjøpe bind for dem, men det har sikkert alle gjort.

Bind og tamponger er noe vi bruker hver dag, noen bruker en hel pakke på 2 dager. Noen har mensen kanskje i 4 dager mens mange andre har det i 1 til 2 uker. Hvor mye tror du det koster hvis noen skulle ha kjøpt bind/tamponger til 15 kroner hver andre dag?

Kvinner som er hjemløse har sikkert nok til en pakke bind/tamponger, men en pakke er ikke nok til flere dager.

Kvinner bruker ca. 750kr på bind/tamponger i året. Men i løpet av livet koster det 30 000. Jeg hadde aldri trodd at det kostet så mye, men det er fordi mamma betaler alt. Tenk hvis du er i et hus med bare jenter.

Jeg mener at myndighetene skal ta opp dette som et forslag. Hvis det blir gratis så kan vi ha et kort som er gratis. Med det kortet så kan man skanne det og få bind/tamponger. Det kan skape en veldig stor forskjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Martine Fjellhaug Eriksen