ULV: - Foto: NTBScanpix

– Grådigheten lenge leve i jegerland

«Naturen tilhører ingen. Ulv er en del av naturen. Elg også. Som er maten til ulven», skriver Berit Helberg i dette leserinnlegget.

Det er så fint når jegere og «vilthøstere» viser sitt sanne ansikt. Vi ser det oftere og oftere nå, hva agendaen faktisk er. For vi har blitt tutet ørene fulle i mange år om at det er så viktig å forvalte rett og riktig, og passe på naturen vår, og at jegerne gjør en god jobb når det gjelder å forvalte viltet og passe på at stammene er sunne og friske.

Les også
Oppsiktsvekkende om ulven i Nes: – Ulven truer elgjakta

At det var? Nå har jegere i årevis bevisst gått inn for å få fjerna konkurrenten sin i skogen – samme hva det er. Det drepes rever i hopetall fordi jegerne vil ha harer, ryper og rådyr for seg selv. Det drepes ulv i hopetall – eller nei, det gjør det ikke, for den tiden er over. Det var på 1800-tallet da staten ville ha hjorteviltet for seg selv og ergo ville utrydde alle rovdyr. Jegerne har faktisk ikke kommet lenger, til tross for at de fleste har både mobiltelefoner og internett. Likevel sitter de og henger igjen mentalt på 1800-tallet i sin innstilling til hva som tilhører hvem i naturen.

Berit Helberg, dyreverner

Naturen tilhører ingen. Ulv er en del av naturen. Elg også. Som er maten til ulven. Men jegere vil ha elgen for seg selv, og da må de passe på å skru opp frykta og forferdelsen hos uinnvidde lesere så de får medhold i at den stygge store fæle elgspisende ulven må vekk slik at jegerne kan få forvalte elgstammen ved å ta ut digre trofeer de kan henge over peisen mens de må sette tunge blylodd på lokket til fryseren for å få igjen lokket; det tyter jo ut viltkjøtt over alt. Og å nyte naturen uten å drepe elg, går jo ikke an!

Fint at du har vist jegerstandens sanne ansikt, Olav Mæhlum. Som leder i viltnemnda i Nes burde du ha visst bedre enn å gå ut offentlig med et slikt innlegg som totalt blottlegger agendaen til elgjegerne. Mye vil ha mer, og dere vil ha alt. At det er et stakkarslig lite antall ulver i Norge i forhold til hva som trengs både for å holde stammen sunn og fri for innavl, og for å forvalte elgstammen på naturlig og sunt vis, det bryr du deg tydelig ikke om. For du vil ha det som egentlig er naturens, før du har rett til å forsyne deg. Og da må du bli kvitt konkurrenten – ulv.

Etikk og moral, hvor ble det av disse begrepene i jegersammenheng? «Å høste av naturens overskudd» har gått dere hus forbi. Ulv ER natur. De skal høste det de trenger, og en sunn, normal ulveflokk tar ca. 150 elg i året. Hva blir det igjen til dere grådigpeiser da? Over 31 000 elg på landsbasis. Det er et sabla overskudd, spør du meg … Og likevel er du frekk nok til å kreve at ulv skal drepes så dere får stappa enda flere elg i fryseren?

Berit Helberg, dyreverner