Frykten for karantene er nå nesten større enn frykten for selve koronaviruset. Foto: Frank May / NTBNB! MODELLKLARERT Foto: Frank May

Frykten for karantene

«Vi kan ikke fortsette å ha det slik at vi frykter karantenen mer enn selve sykdommen», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Nå er frykten for å havne i karantene nesten blitt større enn frykten for å bli smittet.

Med det nye omikron-viruset og en høy vaksinegrad i samfunnet, er det ikke lenger noen stor risiko knyttet til å bli koronasmittet. Det er veldig stor forskjell fra for snart to år siden, da det var en reell risiko for alvorlig sykdom og død ved smitte. Nå er det for de aller fleste snakk om sykdom på nivå med den årlige influensaen.

Les også
Barnehage måtte stenge en avdeling: – Har opplevd et skred av smittetilfeller

Kostnaden for de fleste er større om et familiemedlem blir smittet. Da er det ti dager i karantene, mens den som blir smittet «slipper ut» etter seks døgn. I en familie kan smitten komme gradvis, slik at enkelte risikerer flere uker i karantene. Og det uten selv å bli syk.

Les også
Smitteboom i skolen – nå skal elever ved disse skolene massetestes

Onsdag denne uken må Nes kommune ha på plass lagerkapasitet og system for utdeling av hjemmetester til innbyggerne. Det kan være første steg for å kutte ut hele karantenesystemet. Det foreløpige forslaget er at karantene erstattes med daglige tester. Samtidig skal innbyggerne få gratis tester. Det er et viktig steg på vegen.

Det er en god veg å gå for alle som er ved normal helse. De som har underliggende sykdom bør selvsagt være ekstra forsiktig. Med forbehold om at viruset nok en gang kan mutere til en farligere variant, så framstår tiltakene nå som for strenge i forhold til gevinsten. Regjeringen bør allerede denne uken gjøre endringer i karantenereglene.

Som alltid går strenge regler hardt utover de mest sårbare og de med de viktigste rollene i samfunnet. Lærere og helsearbeidere som må være hjemme går utover driften av samfunnet. Barn må være hjemme fra skole og fritidsaktiviteter når det er smitte i hjemmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå er det på tide at regjeringen igjen går gjennom karantenereglene. Vi kan ikke fortsette å ha det slik at vi frykter en karantene mer enn selve sykdommen.