HÅPER VERDENSDAGENS TEMA KAN INSPIRERE: – Jeg har selv opplevd verdien av frivilligheten, skriver Tone Wilhelmsen Trøen.

Frivilligheten og idretten lager plass

«Å jobbe sammen på dugnad er godt for hodet – og for vår mentale helse», skriver Tone Wilhelmsen Trøen i dette leserinnlegget.

I dag er det verdensdagen for psykisk helse. Årets kampanje oppfordrer oss til å gjøre våre viktigste møteplasser mer inkluderende. Selv om jeg nesten ikke kan tenke meg noe som inkluderer bedre enn idrett og frivillighet, er det viktig å huske at vi alltid kan lage plass til flere. Særlig når vi dessverre vet at en av fem i Norge opplever diskriminering på bakgrunn av sykdom, kjønn, alder, etnisk opprinnelse eller seksuell identitet.

Jeg har selv opplevd verdien av frivilligheten. Helt fra speideren og idretten i barne- og ungdomsårene på Haga, til mange år som frivillig forelder i korps-, håndball- og fotballmiljøet på Eidsvoll. For barn og unge vet vi at det er viktig å ha en fritidsaktivitet å delta på. Det gir følelse av fellesskap og mestring. Her er idretten og frivilligheten en svært viktig bidragsyter til barn og unges psykiske helse og trivsel. Tusen takk for den store innsatsen dere gjør for akkurat dette! Selv om jeg vet at frivilligheten er inkluderende, håper jeg verdensdagens tema kan inspirere lag og foreninger i frivilligheten til å se om de kan lage plass, til enda flere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det gjelder også i den delen av frivilligheten som rommer oss voksne. Vi som står på sidelinjen og heier som foreldre, steiker vafler til kiosken i håndballhallen eller blir med speiderne på haik i skogen. Dugnad og deltakelse skaper viktig samhørighet og lagfølelse også for oss voksne. De utallige timer som ildsjeler og frivillige gir av sin fritid styrker samholdet i samfunnet vårt. Også eldre trenger gode møteplasser i frivilligheten. Et godt eksempel på det er når veteranene i Eidsvold Turn Fotball møtes for dugnadsarbeid og gode samtaler hver mandag på klubbhuset. Alle slike treffpunkter knytter oss sammen og er et sted der sosiale bånd og gode, trygge nærmiljøer bygges. Og det vi trodde var ulikhetene mellom oss forsvinner. Å jobbe sammen på dugnad er godt for hodet – og for vår mentale helse.

Med vennlig hilsen

Tone Wilhelmsen Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre