Illustrasjonsfoto Foto: Gorm Kallestad

Fritid og Lekser

«Det er bedre hvis barn har det gøy og har mye fritid, fordi det er det hva barn trenger», skriver Karol Tomasz Kaminski i dette leserinnlegget.

Trenger ungdommer 7 timers dager, eller ikke? Må vi ha lekser som ødelegger fritida som vi vil ha? Kan det være bedre med kortere skole og mindre lekser? Kan vi lære like mye når vi har mindre skole og lekser? Lærerne kan også få litt fri, som vi barn.

Ung i Nes

Dette leserinnlegget er et leserinnlegg i serien «Ung i Nes», der unge nesbuer setter ord på det som betyr noe for dem. Dette leserinnlegget er ett av flere som er skrevet av elever ved 8. trinn på Vormsund ungdomsskole.

Jeg synes at skolen kan starte som den gjør nå, men slutte litt tidligere. Mange ungdommer blir lei av å ha 7 timers dager. Istedenfor at ungdommer må ha 7 timer på skolen på mandager og torsdager, kan de ha en kortere dag. Det kunne ha vært bedre hvis mandager, tirsdager, torsdager og fredager hadde bare 5 eller 6 timer skole, og onsdager hadde bare 5 timer skole. Pluss at lærerne kan også ha en kortere dag. Hvis vi har mindre skole kan ungdommer ha mer fritid. Da kan de spille videospill, trene og så videre.

Jeg synes at vi kan ha lekser, men ha mindre av de, eller ha arbeidstimer på skolen der vi kan gjøre lekser, eller så kan vi være inne i noen av friminuttene og gjøre lekser. Når man kommer hjem fra skolen, tenker man at du har fri nå. Men så ser du på ukeplanen, og ser du at du har masse lekser. Det føles som ut at du har 2–3 timer arbeid. Det er også mange som går på fotball eller ishockey, så noen får ikke gjort lekser, og så får de anmerkning på skolen. Det hadde vært bedre med mindre lekser, for lærerne som bruker mye tid på å lage lekser og for oss barn.

Jeg vil også at vi kan være inne i friminuttene, fordi som jeg sa kan vi gjøre lekser når vi ikke har tid hjemme. Det kan også være bra å være inne hvis det er vinter, fordi man kan bli ganske fort syk hvis det er kaldt. Det er mange som liker å være inne for å se sammen på YouTube på Læringsbrettet (iPad), eller bare snakke sammen.

Det er mange lærere som blir redde fordi elevene kanskje kan ødelegge noe når de er uten tilsyn. Da kan 70 % av lærerne være inne, og 30 % være ute. Det kan også være veldig bråkete i klassen, da kan man lage regler som man kan få anmerkning av, for eksempel ikke bråke, ikke løpe og ikke tulle med andre sine ting.

Og det med å gå i andre sine klasserom, det kan være lov, men ikke når du kommer inn i en annen klasse og begynner å bråke, snakke høyt, begynne å tulle, ødelegge ting og så videre. Jeg tror lærere må passe på hvem som kommer inn i klasserommet, og hva de gjør. Jeg mener at personer fra en høyere klasse kan ikke komme, fordi det blir bare tull. Men hvis den eldre personen har en god venn fra denne klassen, da kan han/hun komme.

Jeg mener at vi kan ha det bra på skolen, hvis man har en kortere skoledag, ha mindre lekser, gjøre lekser og være inne i friminuttet. Det er bedre hvis barn har det gøy og har mye fritid, fordi det er det hva barn trenger

Karol Tomasz Kaminski, Vormsund ungdomsskole.