solnedgang: Solnedgang over Tjøme Foto: Fred C. Gjestad

Ferie uten prestasjoner

«I 2021 er det blitt stuerent å ha en kortreist ferie. Det er med på å bryte ned klasseskiller», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne ledarttikkelen.

I år har mange vært på korte norgesferier. Man har sett bilder av teltturer og fjellturer og nærturer. Aldri før har bompengeselskapene hatt flere passeringer. 2021 har vært året der opplevelser har vært viktigere enn antall kroner brukt på ferie.

I år er det få som har brukt hundretusenvis av kroner på utenlandsturer, sydenturer og opplevelser på andre kontinenter. Derimot har mange gått fjellturer, ligget i telt, badet i lokale tjern og besøkt norske byer og tettsteder. Og ja, mange har brukt opp feriebudsjettet og vel så det. Men alt dette er ferieopplevelser som ikke krever høye budsjetter.

Det må være godt både for voksne og barn, at når vi etter ferien forteller om våre opplevelser, så er det ikke pengegaloppen som imponerer. Hvert år hører vi om barna som gruer seg til å starte på igjen. De barna som «bare» besøkte bestemor og bestefar. De barna som ikke hadde ferier med de store budsjettene, og som gjerne skammet seg over å ikke komme tilbake med bilder fra eksklusive turer. I år er nærferie og gratis opplevelser blitt «stuerent». Ja, en selfie fra en hengekøyetur er en gjenganger. Om ikke pandemien har ført med seg noe annet positivt, så er det positivt at veldig mange har lite kostbare naturopplevelser med seg tilbake.

På mange måter kan vi si at 2021 har brutt ned klasseskillene mellom de dyre feriene og de kortreiste opplevelsene. Vi må samtidig være oppmerksomme på at vi ikke skaper nye klasseskiller. Det er ikke alle som kjenner rettighetene og pliktene i naturen vår. Det er ikke alle som vet hvordan man setter opp et telt. Det er ikke alle som har et telt på loftet og har råd til å kjøpe et. Vi kan med fordel dele av kunnskapen med våre naboer. Vi kan godt ta med familier vi vet ikke er vant til norsk friluftsliv når vi skal ut å tur.

Det er samtidig trist at utlånssentralen «Bua» ikke har vært åpent nå i juli. Vi forstår at de ansatte skal ha ferie. Når det først er en sommer med stor interesse for norsk natur, er det dumt at de som selv ikke har tilgang på utstyr, heller ikke får lånt på kort varsel. Det ville virkelig oppfylt BUAs intensjon om å bryte ned klasseskillene for ferie, om de hadde vært holdt åpent denne sommeren.