FIKK HJELP: Karoline Bekkensten mener behandlingsformen åpen dialog i nettverksmøter var til stor hjelp for henne. Foto: Privat

Familie og venner betyr mye for hvordan vi har det

«Nes kommune skal ha skryt for å tørre å gå nye veier for å bidra til bedre psykisk helse blant innbyggerne i kommunen», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Nettverket vårt betyr mye for hvem vi er og hvordan vi har det. Derfor er det bra at Nes kommune nå tilbyr psykologisk behandling som inkluderer nettverket.

Les også
Gode erfaringer med åpen dialog som behandlingsmetode – Funket veldig bra

Lørdag skrev Raumnes om Karoline Bekkensten som har slitt med angst i en årrekke og gått til psykolog siden hun gikk i femteklasse. Hun synes ikke det var lett å snakke med sine nærmeste om problemene. Hun fortalte at mye av angsten «var at jeg ikke fikk sagt det til foreldrene mine». Det som hjalp henne var det som litt teknisk kalles «åpen dialog i nettverksmøter». I praksis vil det si at en pasient tar med sine nærmeste inn i terapirommet, og venner og familie er som medvandrere på veien til en bedre helse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi mennesker er heldigvis laget slik at det er når vi er i relasjon med andre mennesker at vi fungerer best. Vi trenger å bli speilet i våre medmennesker, og da aller mest i møtet med dem som står oss nærmest. Foreldre, partner og venner er helt sentrale for hvordan vi har det. Uten familie eller venner blir vi følelsesmessig handikappet.

Vi skal selvsagt være glade for at vi har en profesjonelt psykiatrisk tilbud i Norge. I det siste har psykiatrien fått mye kritikk for at tilbudet ikke når ut til de som trenger det. Vi er likevel bedre dekket i Norge enn i mange andre land. Det profesjonelle hjelpeapparatet kan imidlertid ikke gjøre alt for alle.

Det er i møtet mellom medmennesker vi virkelig skaper de gode opplevelsene og robusthet mot psykisk sykdom. Nettverksmøtene som Nes nå har hatt et prøveprosjekt med, er rett og slett med på å aktivere og utruste nettverket til de som faktisk lever tettest på en person med psykiske utfordringer.

Én ny behandlingsform er selvsagt ikke løsningen for alle. Men for noen vil det være den riktige tilnærmingen, og Nes kommune skal ha skryt for å tørre å gå nye veier for å bidra til bedre psykisk helse blant innbyggerne i kommunen. Nå er det bare å håpe at prøveprosjektet kan bli et fast tilbud.