Natt til lørdag ble politiet tilkalt til London pub i sentrum av Oslo etter et terrorangrep. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa

Et avskyelig terrorangrep

«Samtidig må det være lov å etterlyse mer åpenhet og religionskritikk i de muslimske miljøene i Norge», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne kommentaren etter terrorangrepet i Oslo i helgen.

Natt til lørdag ble Norge igjen rammet av et terrorangrep. To mennesker ble drept av det som angivelig er en islamistisk terrorist midt i Oslo sentrum.

Dagen før den store Pride-paraden skulle gå av stabelen, ropte gjerningsmannen «Allahu Akbar» (Gud er stor) før han skjøt mot publikum på London pub. Puben er et kjent møtested for homofile, og angrepet blir naturlig nok sett på som et angrep på homofile og homofiles rettigheter.

Les også
Havnet midt i skytedrama: – Jeg trakk kona mi og ei venninne under bordet og da startet kaoset

Første islamistiske terrorangrep i Norge?

Terrorangrepet i helgen er trolig det første islamistiske terrorangrepet på norsk jord. Iallfall av en viss størrelse og med dødelig utfall. Utøya-terroren og Moske-angrepet var politisk motivert av høyreekstreme og ikke islamistisk motivert. Angrepet i Kongsberg var riktignok gjort av en muslim, men der var det tydelig psykiatri som var årsaken.

Forskjellen denne gangen er at gjerningsmannen kort tid før hendelsen ble stoppet i bil sammen med en av Norges mest kjente islamister, Arfan Bhatti. Han har også vært i PSTs søkelys som en som har blitt en stadig mer ekstrem islamist.

Tidligere har vi hatt to alvorlige islamistiske hendelser, med fare for at det er noe(n) jeg glipper på her. Angrepet på forleggeren William Nygaard og skytingen mot den jødiske synagogen i Oslo. Det første var trolig mer et attentat enn terror, og det siste skjedde uten at det var noen kjent fare for liv. Ergo er helgens hendelse trolig den første store islamistiske terrorhandlingen på norsk jord.

PST gikk tidlig ut lørdag og kategoriserte skytingen som terrorhandling og gjerningsmannen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Historisk Pride-parade gjennom Årnes-gatene

Trusselvurdering

Så sent som i midten av juni i år kom PSTs nyeste trusselvurdering. Der ble faren for islamistisk terror vurdert som lite sannsynlig. De krev at det var under 40 prosent sannsynlighet for at ekstreme islamister ville forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge. Dersom det ville skje, mente de at gjerningsmannen ville være en ekstremist som handlet på egen hånd, med enkle angrepsmidler og som angrep symbolmål som forbindes med hån av islam.

Med andre ord var det ikke noe lyn fra klar himmel at en islamist angrep i forbindelse med Pride-markeringen. Dette var som hentet fra PSTs trusselvurdering. Muslimske miljøer er også kjent for å være noen av de minst tolerante overfor den «skeive kulturen» og mennesker som identifiserer seg innenfor «LHBTQ+»-begrepet.

Les også
Årnes kirke åpner dørene

Ikke muslimer som er terrorister

Selv om gjerningsmannen er kjent islamist, så betyr ikke det at alle muslimer kan stilles til ansvar for gjerningen. Vi er heldigvis kommet lenger i vårt samfunn, enn at alle muslimer må stilles til ansvar for enkeltmuslimers handlinger. Stortingspresidenten sa det fint under gudstjenesten i Oslo domkirke: En terrorist er en terrorist uansett.

Samtidig må det være lov å etterlyse mer åpenhet og religionskritikk i de muslimske miljøene i Norge. I andre religiøse samfunn har den teologiske diskusjonen, kanskje spesielt rundt kjønnstoleranse, gått høylytt over mange år. At kirken planla å med en egen delegasjon i Pride-toget viser hvor langt debatten har kommet.

I et moderne demokrati er det legitimt å være uenige. Selv de som er trangsynte og som har store fordommer har lov til å ytre seg. Men ikke med våpen. Pride-toget og pride-bevegelsen er nettopp et uttrykk for ytringsfrihet. En stormønstring for den fargerike kjærligheten er en sterk ytring, og nettopp mulig fordi vi har ytringsfrihet.

Angrep på demokratiet

Det er et direkte angrep på vårt demokrati når ytringer bokstavelig talt blir drept med våpen. Det er totalt uakseptabelt. Når Pride-toget i Årnes ble gjennomført lørdag, var det ikke bare et uttrykk for støtte til homokampen, men også et uttrykk for at ytringsfriheten ikke skal få lov å knebles. Når det var spontane Pride-tog i Oslo, var det et uttrykk for at våpen er ikke nok til å kneble stemmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi har alle et felles ansvar for at helgens hendelse ikke bidrar til å kneble noen stemmer. Alle må ha lov til å vise hvem de er glad i, uten at det skal medføre noen risiko for liv og helse. Akkurat som vi sa etter Utøya-terroren, må vi også denne gangen la kjærligheten må seire over ondskapen i kampen mot terror.