«Skal vi underlegge oss sterke restriksjoner må vi være trygge på at tiltakene står i forhold til behovet», skriver redaktør Fred C. Gjestad. Foto: NTB/AP Photo/Daniel Cole Foto: Daniel Cole

Er tiltakene forholdsmessige?

«Vi må forvente at regjeringen kan dokumentere at tiltakene redder oss fra alvorlig sykdom og død», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Utesteder er stengt, skoler har begrensninger og hele samfunnet går med bremsene på. I det siste er det kommet spørsmål om tiltakene er forholdsmessige og redder liv. Det er et viktig spørsmål å stille.

De siste dagene har spesielt forbudet mot alkoholservering vært debattert nasjonalt. Også i Nes får det store konsekvenser. La Plaza på Årnes mener de har tapt en million kroner i omsetning og Høvleriet Kafe og Restaurant har stengt dørene og permittert alle sine ansatte.

Vi må selvsagt følge slike tiltak når det er nødvendig. Nå stiller Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) spørsmål om de faktisk er det.

Johansen sier ifølge VG: «Er det riktig at kapasiteten er 1200 intensivplasser og 4500 sykehussenger, slik det ble opplyst før jul? Hvis så er tilfelle, er vi da i en så dramatisk situasjon at vi må stenge ned når det for tiden ligger rundt 300 koronapasienter rundt omkring i landet og under hundre på intensivavdelinger». Denne uken skrev også Aftenposten at det var nesten ingen vaksinerte uten underliggende sykdommer som ble innlagt på intensivavdelinger.

Byrådsleder Raymond Johansen under en pressekonferanse i Oslo rådhus om håndteringen av koronasituasjonen i Oslo. Foto: Annika Byrde

Johansen har nå bedt helseministeren forklare hvor presset helsevesenet faktisk er på grunn av koronasituasjonen. Det er et rett og rimelig spørsmål som det er lett å stille seg bak. Skal vi underlegge oss sterke restriksjoner må vi være trygge på at ikke myndighetene pålegger oss tiltak som ikke står i forhold til behovet. Det er grunn til å spørre om de er det, når det ikke er flere som trenger intensivbehandling på sykehus.

Vi må forvente at regjeringen kan dokumentere at tiltakene redder oss fra alvorlig sykdom og død.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det viktigste vi gjør nå under pandemien er å bidra til å redde liv. Da må det også være konsekvensen av tiltakene vi innfører, at liv reddes. Det er regjeringens oppgave å dokumentere det.