«Hver åttende handlepose med mat går ifølge Tine.no i søpla. De som sitter på gata og sulter kunne levd av den handleposen i flere dager», skriver Sondre Elias Skjolden i dette leserinnlegget. Foto: Ole Berg-Rusten

Enkle måter å redusere matsvinn på!

«Tenk på den melken som gikk ut på dato i går, sjekket du den før du kastet den i søpla? Den kunne blitt til gode pannekaker», skriver Sondre Elias Skjolden i dette leserinnlegget.

Mange mener at jordas folk kaster for mye mat. Mens andre synes vi har blitt flinkere gjennom de siste årene. Er virkelig folk så dårlig på å spise gammel mat? Er vi faktisk blitt flinkere gjennom årene, eller står vi bare på samme sted og suller? Kan man gjøre noe? Kan man finne opp noe? Må vi spise mer? Må vi spise noe annet?

Ung i Nes

Dette leserinnlegget er et leserinnlegg i serien «Ung i Nes», der unge nesbuer setter ord på det som betyr noe for dem. Dette leserinnlegget er ett av flere som er skrevet av elever ved 8. trinn på Vormsund ungdomsskole.

Ifølge Matsentralen.no kaster vi i Norge cirka 400 tonn med spiselig mat i året. Det er fordi maten blir «ødelagt» eller dårlig før vi rekker å spise den. Alle kan bli flinkere på én ting, og det er så enkelt som; Se-Lukt-Smak før man vurderer hva man gjør med det spiselige som kanskje går ut på dato i morgen. Tenk på den melken som gikk ut på dato i går, sjekket du den før du kastet den i søpla? Den kunne blitt til gode pannekaker.

Matvett.no sier at på et år kaster vi nordmenn mat verdt 22 milliarder kroner rett i søpla. Med de pengene kunne man helt sikkert reist et fattig land i Afrika. Hver åttende handlepose med mat går ifølge Tine.no i søpla. De som sitter på gata og sulter kunne levd av den handleposen i flere dager. Det å planlegge hva man skal spise er undervurdert. Hvis man setter seg ned hver uke og legger en plan kan man unngå å en dag komme til butikken; «Hva tar vi i dag da?» Også kjøper du inn en middag som egentlig er nok til flere dager. Og igjen, de middagsrestene du kastet i går. Hvorfor hadde du ikke det som en del av matpakka i dag? Da kunne du også spart deg fra å gå til kantina og bruke noen hundre kroner på mat du egentlig hadde.

Too good to go er en gjeng engasjerte matreddere som gjør alt for at maten ikke havner i søpla. Endelig forstår folk at noe må til! Too good to go samarbeider med nesten 2.000 butikker i hele Norge for å redusere matsvinn. De har en egen app som du kan laste ned for å få oversikt over mat som er i faresonen. Jeg syns dette er helt fantastisk! Tenk deg du skal ha en stor fest og du vil spare penger: Da kan du kjøpe billig mat fra Too good to go, og spare noen kroner på mat som uansett blir spist opp da man skal ha fest.

Mange politiske partier snakker mye om matsvinn, MDG’s Michelle Flagstad uttalte til Rogalands Avis;

I Oslo sparte matsentralen 800 tonn mat fra å gå i søpla i 2015, ved å dele ut 1,6 millioner måltider. I 2016 har matsentralen spart 1050 tonn mat fra å gå i søpla, ved å dele ut 2,1 millioner måltider. Dette har en miljøfordel på utrolige 2800 tonn CO₂-ekvivalenter.

Matsentraler burde man hatt i hver kommune, hittil er det bare 7 i hele Norge. Dette med matsentraler er helt supert! Tenk at noen tar imot overskuddsmaten og deler den ut til de som trenger det. To good to go sier at rundt 30 % av all mat som lages kastes, dette tilsvarer CO₂ fra 375 000 dieselbiler! Om du planlegger middagene og måltidene framover, bruker Se-Lukt-Smak metoden og om du av og til bruker Too Good To Go hjelper du til med å redusere matsvinn.

Jeg mener matsvinn kan reduseres og at de 30 % som blir kastet, hvorfor går ikke det til de som ikke engang har penger til mat? Jeg mener matsentraler må bygges ut i stor grad og at flere butikker kan samarbeide. For sammen kan vi alle få til.

«Matsvinn, forsvinn!»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sondre Elias Skjolden