En ulykke kommer sjelden alene
«Er det flere ulykker som venter oss i 2023, eller er vi gjennom det verste?», spør redaktør Fred C. Gjestad i denne kommentaren.
Skal vi sette en overskrift på 2022 må det være ordtaket «En ulykke kommer sjelden alene». For ett år siden var vi inne i det vi tenkte var den siste korona-nedstengningen. Den nytilsatte Støre-regjeringen viste muskler ved å gjennomføre nok en nedstengning, kanskje den mest omdiskuterte. Dødstallene gikk ned og alvoret med koronapandemien var sterkt avtakende.
Til tross for dette var det en optimisme. 2022 var året da vi skulle tilbake til normalen. 2022 var året da det internasjonale nyhetsbildet ikke lenger skulle dominere den lokale debatten. Et kinesisk virus skulle ikke lenger være det som påvirket oss daglig.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Russisk aggresjon
Lite visste vi da at det skulle komme krig i Europa og en energikrise vi ikke har sett i moderne tid. Russlands invasjon i Ukraina og den påfølgende gassmangelen i Europa har ført til galopperende strømpriser også lokalt. Alle kjenner på kroppen konsekvensene, både på strømregningen og i de generelt høyere prisene. Og høyere priser gir høyere renter, så da tårner problemene seg opp for oss.
Vi har gått fra krise til krise. Nå går vi inn i 2023 er det med den laveste framtidsoptimismen på lenge. Det er usikkert hvordan verden vil se ut framover. Russernes aggresjon kan fort spre seg videre, noe som gjør oss usikre på framtida.
Idiotærklæringer
Lokalt har 2022 vært preget av debatter om utvikling og utbygging. Først og fremst har E16 vært en lokal debatt med høy temperatur. Nye Veier har rykte på seg for å overkjøre lokaldemokratiet, men har fått bryne seg på harde lokale debatter her i Nes. Ifølge tidsplanen skulle de fire kommunene nå vært enige om hvor de vil at vegen skal gå. Nå ser det ikke ut til at de blir enige.
Det siste året har det heller ikke vært noen saker som har splittet nesbuene så mye som nettopp debatten om E16. I stor grad har det blitt en kamp mellom de som vil skjerme elvemøtet og de som vil ha vegen bort fra boligområdene på Opaker. I våre debattfelt er det alltid høy temperatur når E16 kommer opp. Det har vært på grensen til at enkelte blir «idioterklært» for sitt standpunkt. Noen ganger er det nesten så vi kan tro at Ukraina-krigen har flyttet seg inn i debattfeltene våre. Håpet for 2023 er at vi fortsetter E16-engasjementet med en større respekt for motdebattantene, at vi holder oss for gode til personangrep. Alle som engasjerer seg i debatten gjør jo det fordi de oppriktig mener at sitt perspektiv er det korrekte.
En annen utviklingsdebatt har handlet om Årnes sentrum. Salget av Schiefloegården og planene om å rive det rosa bygget har provosert mange. Toppet med at kommunen kjøpte Jahr-gården, så har debatten om Årnes' framtid blitt aktiv igjen.
Stø kurs
I 2022 har vi mer enn noen gang sett at en kommune som Nes i stor grad er prisgitt det som skjer nasjonalt og internasjonalt. Men det betyr ikke at vi ikke skal fortsette å utvikle vårt lokalsamfunn.
I 2023 er det lokalvalg. Det betyr at våre lokale partier skal løfte fram sine lokale prosjekter. De skal selge inn hvordan de vil at Nes skal utvikle seg framover. Etter åtte år med et stabilt flertall i kommunestyret, så er det kanskje på plass med noe mer enn bare «stø kurs». Ikke nødvendigvis en partipolitisk endring, men at visjonene for Nes må være i utvikling. Utfordringen til partiene er å ikke bare si noe om enkeltsaker, men hvilket politisk prosjekt de vil realisere i Nes.
Snur nedgangen?
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Å prøve å styre Putin, krigen eller strømprisen ligger nok utenfor hva vi nesbuer kan gjøre. Men i september kan vi iallfall gå til stemmeurnene og gjøre vårt for at vi får de best egnede inn i vårt eget kommunestyre.
Det store spørsmålet når vi nå går inn i 2023 er om det er flere «ulykker» som ligger og venter på oss, eller om vi vil se at nedgangen snur slik at vi om ett år kan puste lettet ut.
Med ønsker om et godt nytt år!