SPARKESYKKEL: Mandag morgen ble en gutt i skolealder på sparkesykkel påkjørt av personbil. Foto: Tommy Simon Norum

Ekspertene har ikke alltid rett

«Bilistene på Hvamsmovegen må dresseres», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Les også
Påkjørt på sparkesykkel

Etter definisjonen til trafikkekspertene i Statens vegvesen så er det trygt å krysse vegen fra Tomteråsen til gangveien på Hvamsmovegen. Likevel skjedde det en ulykke der et skolebarn ble påkjørt denne uka.

I denne saken er det en vesentlig dissonans mellom oppfatningen til de såkalte ekspertene og de som bor i lokalmiljøet.

Bare for å legge en sak død: Zebrastriper og skiltet fotgjengerfelt er beviselig ikke med på å øke trafikksikkerheten. Det gir bare falsk trygghet. Det ville vært et enkelt tiltak, men det fungerer altså ikke.

Les også
Ulykken på Hvamsmovegen: Statens Vegvesen mente strekningen var trygg

Det er imidlertid veldig mange andre trafikksikkerhetstiltak som kunne vært satt inn på Hvamsmovegen. Det er en rett strekning med flere ulike fartsgrenser. I tillegg er vegen rett og oversiktlig. Det i seg selv kan nok kan friste mange til å trå på litt ekstra.

Les også
To år siden ulykken – ungdommene venter fortsatt på rettssaken

Et eksempel på en slik situasjon, er jo ulykken der fem ungdommer var involvert for to år siden. Der var hastigheten høy og det var nettopp i den samme overgangen at ulykken startet. Ungdommene i bilen har forklart at de hørte et smell i bilen ved midtrabatten på samme sted der ulykke skjedde denne uka.

Utforkjøring Hvamsmovegen: En bil med fem ungdommer kjørte ut i høy hastighet langs Hvamsmovegen natt til 23 februar 2020 Foto: Remi Presttun
Les også
Tiltalen er klar: – Kjørte over 150 km/t og fløy 22 meter

Det er mange ulike trafikksikkerhetstiltak som kan settes i gang. Det har vært etterlyst lenge og helt fra gangvegen ble bygget. Hvilke tiltak som fungerer vet jo best de som jobber med trafikksikkerhet til daglig. Nedsatt fart på hele strekningen er et enkelt tiltak. Forhøyet gangfelt er et annet tiltak som fungerer. Det er helt sikkert andre alternativer også.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Å legge ansvaret over på barna blir uansett feil. At barn er uoppmerksomme og glemmer å se seg for er vel heller normalen enn unntaket. Det er bilistene som må dresseres på en eller annen måte.

Heldigvis gikk det ganske bra denne gangen. Vi stiller oss bak naboer og velforening som er misfornøyde med trafikksikkerheten i krysset. Her må det gjøres noe før det blir nok en stor ulykke. Vi har ingen å miste.

Les også
– Det var ei varslet ulykke