«Både foreldre og lærere bør sette seg inn i hva Swuid Game handler om», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen. Foto: NTB/Youngkyu Park/Netflix via AP Foto: Youngkyu Park

Dødsleker i skolegården

«Nes-skolen bør ha en nulltoleranse overfor Squid Games i skolegården», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

De siste ukene har en ny Netflix-serie tatt verden med storm. Serien som har fått 19-årsgrense i Sør-Korea kan i utgangspunktet virke uskyldig, men er likevel full av blodige drap.

«Squid Game» handler om flere hundre fattige som får tilbud om å være med i et spill der de kan vinne en astronomisk pengesum. Spillet viser seg å være tradisjonelle barneleker, med en liten vri. Taperen blir drept, slik at det bokstavelig talt står en vinner igjen. Allerede i første episode spruter blodet i nærbilde etter nærbilde når 200 personer blir drept.

Les også
Oppdaget Netflix-inspirert «drapslek» i skolegården: Nå slår Årnes-rektoren alarm

Det er denne koplingen mellom de enkle barnelekene og filmaturgiens dramatiske og brutale grep som gjør denne serien så spesiell. Dette er leker som lett tas inn i skolegården. Den enkle barneleken «rødt lys» blir endret fra at de som rører seg må «ut», til at en bøddel «dreper» de som rører seg.

Det gjorde at Årnes-rektor Liv Kollerud i forrige uke sendte en melding til alle foreldre for å informere om at de allerede hadde sett tendenser til slik lek i skolegården. Hun skal ha skryt av å være tidlig ute med å si ifra. Serien er tross alt allerede den mest sette noensinne på Netflix og 132 millioner har sett den på verdensbasis.

Barnevakten skriver i sin anmeldelse at barn ikke bør se serien. Samtidig er det mange klipp fra serien lett tilgjengelig på YouTube. Med tanke på at alle skoleelever i Nes nå har tilgjengelig nettbrett fra skolen, hviler det også et ansvar på skoleeier når det kommer slike populære fenomener.

Trolig er det aller viktigste at foreldre og lærere er klar over dette fenomenet. Når flere rektorer sier til Raumnes at det ikke er slik lek på deres skole, kan vi ikke se bort fra at de bare ikke har fanget det opp. Vil en lærer som har inspeksjon klare å fange opp forskjellen på en «Squid Game-lek» og en vanlig versjon av rødt lys, med mindre læreren selv kjenner til serien?

Nes-skolen bør ha en nulltoleranse overfor «Squid Games», og både foreldre og lærere bør sette seg inn i hva serien handler om. På den måten kan det gi grunnlag for gode samtaler med barna.