Illustrasjonsbilde av jente som gråter. Foto: Wilma Nora Dorthellinger Nygaard / NTB scanpix

«Det er så trist at noen tar sitt liv fordi de bare ser de som utgir seg for å være perfekt på sosiale medier»

«Det er mange unge i dag som ikke har det bra og som sliter med sin psykiske helse», skriver Fride Olstad Samuelsen i dette leserinnlegget.

Det er mange unge i dag som ikke har det bra og som sliter med sin psykiske helse. Veldig mange har selvmordstanker, og mange tar også selvmord. Det er nesten 800 000 i verden som tar sitt eget liv hvert eneste år fordi de ikke har det noe bra. Dette må gjøres noe med! Altfor mange voksne tar ikke disse tingene på alvor, og da kan det være vanskelig for unge å finne noen å snakke med slik at de føler seg sett og forstått. Det er veldig viktig at alle voksne, og også barn, tar dette på alvor og prøver så godt de kan å hjelpe.

Ung i Nes

Dette leserinnlegget er et leserinnlegg i serien «Ung i Nes», der unge nesbuer setter ord på det som betyr noe for dem. Dette leserinnlegget er ett av flere som er skrevet av elever ve3d 8. trinn på Vormsund ungdomsskole.

Det er ikke bare unge som sliter psykisk, det er også mange voksne. For eksempel Ari Behn som tok livet sitt for ikke så lenge siden. Han hadde både barn, kjæreste og en stor familie, men han hadde det likevel ikke bra så han tenkte at den eneste løsningen var å ta sitt eget liv. Slik er det dessverre mange som tenker.

Press, angst og depresjon

Det er over 44% som sliter med depresjon og angst i hverdagen ifølge VG. Det har også mye å gjøre med sosiale medier. Det som før var privat, deler man nå på sosiale medier hver dag. Dette skaper mye press på unge jenter og gutter. Jeg går på ungdomsskolen, og jeg føler mye på det presset om å måtte ha fine kroppsformer, de fineste og dyreste klærne, og at jeg må bruke sminke for å dekke kviser og urenheter. Slik burde det ikke være. Man burde kunne få gå i hva man vil og se ut hvordan man vil uten å føle seg ukomfortabel og uvel.

Det er likevel ikke bare sosiale medier som gir press på unge. Også de rundt deg på skolen og hjemme kan være med på å skape press i hverdagen. Foreldre kan for eksempel legge mye press på deg om at du må gjøre det bra på skolen og få de beste karakterene. Mens på skolen er det som sagt mye press angående utseende, men også angående karakterer og så videre. Unge har ofte en uvane med å sammenlikne seg selv med andre på sin alder, og når man alltid sammenlikner seg selv med noen som kanskje er litt bedre enn deg i ting, så vil tankene gå i spinn og selvfølelsen vil synke. For eksempel kan man se noen som er slanke og tenke at de er helt perfekte, også ser man på seg selv og tenker; «åh nei, jeg er ikke perfekt som henne/han». Sånn er det mange som tenker og et tips fra meg som har opplevd det samme; ikke tenk sånn, du er helt perfekt akkurat sånn som du er. Ikke bry deg om hvordan andre ser ut eller om hvilke karakterer de får på skolen. Husk at det er mange som tenker akkurat det samme om deg, som du tenker om dem. De aller fleste misunner mange for veldig mye, også deg.

Vi ser reklameplakater, bilder og videoer hver dag av tynne pene mennesker som har tatt masse operasjoner for å bli penere, og mange av disse ser vi på som forbilder. Jeg sier ikke at de ikke er bra mennesker, men de legger ut bilder av kroppen sin og av hvor bra liv de har. Rett og slett hvor vellykket de er, og hvor mye penger de har. Det kan være vanskelig for de som ikke har det bra i sin egen kropp. De kan tro at den eneste løsningen er å ta operasjoner for å få finere kropp eller endre helt på utsende sitt. Og det er til og med noen som tar sitt eget liv fordi de ser på masse vellykkede mennesker og tenker at man ikke kan leve fordi man ikke er like pen som de, og ikke har like mye penger og bra liv som de. Jeg har følt litt på det at jeg ikke er bra nok fordi jeg har sett på de andre rundt meg og på sosiale medier. Jeg har aldri tenkt på selvmord eller selvskading heldigvis, men jeg kjenner noen som tenker på det hver eneste dag. Det er så trist at noen tar sitt liv fordi de bare ser de som utgir seg for å være perfekt på sosiale medier. Dette syns jeg må få en slutt på, og jeg håper noen tar tak i denne saken.

Det er viktig å bry seg om alle disse temaene, det burde være noen man kan ringe for å få en time til å snakke med noen som kan dette og bryr seg. Vi burde få en time uken til å snakke med noen spesialister, om man ikke klarer å snakke med de nærmeste vennene eller familien. Det kan hjelpe veldig om man får noen som skjønner det og kan bry seg. Alle burde bry seg om dette ellers fortsetter det og det er ikke greit!

Jeg mener at alt det jeg har skrevet om er utrolig viktige temaer som alle må ta på alvor!

Fride Olstad Samuelsen, Vormsund ungdomsskole