Det enkle er ofte det beste
«Å lage enkle arrangementer som gir store opplevelser, krever kreativitet og samarbeid», skriver redaktør Fred C. Gjestad etter at han lørdag deltok på «kulturnatt» i Nes kirkeruiner.
«Hvorfor i alle dager har de kjøpt inn fakler som slår gnister»?
For første gang i år har jeg tatt fram dunjakka. Og innser at det er veldig dumt, når jeg visste at jeg skulle være med på lysvandring fra Nes kirke til kirkeruinene. For med tidvis sterk vind, slo det både gnister og stearin fra faklene. Faklene til lysvandringen var en viktig del av «kulturnatt», som ble arrangert på lørdag kveld.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Magisk
Jeg var med på «kulturnatt», uten å være på jobb, uten å følge egne barn eller på annen måte å være involvert i arrangementet. Bare som deltaker, for en gangs skyld.
Bortsett fra at jeg gikk og var redd for å få gnistmerker i dunjakka, var det en ting som slo meg: «Det enkle er ofte det beste». Ikke slik å forstå at det var en simpel eller smålig produksjon eller opplevelse. Snarere tvert imot.
Det var en magisk opplevelse å være med på arrangementet. Først å være i en fullsatt Nes kirke for å høre det beste kulturskolen har å by på. Faktisk så full at jeg «bare» fikk plass på galleriet. Arrangørene gikk tom for programmer. Ja, og fakler. I fjor kjøpte de inn 150 fakler og gikk tomme. I år hadde de kjøpt 250 fakler, og gikk tomme i år også.
Stanset trafikken på E16
Fakkeltoget ned til Nes kirkeruiner ble avbrutt av stasjoner med trommer, teater, dans og lyssatte trær. Arrangørene ble nok tatt litt på senga av alle deltakerne, for de hadde nok ikke tillatelse til å stanse all trafikken på E16 for at flere hundre deltakeres skulle krysse vegen.
Kirkeruinene selv var lyssatt med farger. Inne i ruinene var det tre menn som sang tradisjonell georgisk sang og det hele ble avsluttet med et flammeshow i mørket. Raumnes historielag sto for serveringen. Varm kastanjesuppe med krutonger.
At været spilte på lag, var selvsagt en fordel. En tørr, mørk og kald høstkveld bidro til å skape magien. At det er gratis inngang og deltakelse, gjør selvsagt at ekstra mange hadde mulighet til å delta. Når kulturskolen trekker det inn i undervisningen sin, gjør at de automatisk får mange deltakere. Og ikke minst gjør det at mange barn får mulighet til å delta, uten at det ble et barnslig arrangement. Det ble rett og slett et møte mellom finkultur og folkekultur.
Kreativitet og samarbeid
Det enkle består i å utnytte det som allerede finnes. Kulturskolen har over 500 elever. De skal jo uansett vise fram det de kan. Så hvorfor ikke gjøre det åpent for alle? Kulturskolens lærere er svært kompetente, så hvorfor ikke la de få skinne litt også? Nes kirke og kirkeruinene ligger der hele tiden, så hvorfor ikke bruke de? Raumnes historielag har som formål å fremme vår lokale historie, og er en perfekt deltaker inn i et slikt samarbeid.
Det er veldig lett å lage storslåtte arrangementer som koster mye penger. Det er bare å legge nok penger på bordet, så blir det storslått. Bare se på store internasjonale artister med fantastiske sceneshow. Men å lage enkle arrangementer som gir store opplevelser, krever kreativitet og samarbeid. Det handler om å utnytte det vi har, slik at vi sammen kan skape magi. Det fikk kulturskolen til på lørdag.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Jeg har ennå ikke turt å inspisere dunjakka for å se om det er noen små gnistsår. Men jeg vet at neste år, da skal jeg velge en annen jakke.