« I et heller trist år får også vintersolverv en symbolsk betydning», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen. Foto: Berit Roald / NTB Foto: Berit Roald

Den mørkeste dagen

«Når vi opplever de korte vinterdagene og mørke nettene, setter vi også større pris på de lange sommerkveldene», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Mandag var den mørkeste dagen i året. I et heller trist år får også vintersolverv en symbolsk betydning.

Dette året har vært et heller miserabelt år. Korona-viruset har gjort at vi er blitt minnet på at livet ikke bare er en slak oppoverbakke der alt går oppover.

Les også
Jula skal være hyggelig for alle

For i en samtid og et land der mange av de ytre premissene bare blir bedre og bedre, er det vanskelig å se for seg at det kan komme mørke dager. Helt siden krigen tok slutt i 1945 har det norske samfunn nærmest vært i en kontinuerlig forbedring. Økonomien er sterkere og sterkere. Utdanningen blir bedre og bedre. Ungdom blir snillere og snillere.

Og fasaden blir strammere og strammere. På sosiale medier lager vi et glansbilde av oss selv. Nederlagene gjemmer vi bort, mens våre suksesshistorier blir den nye normalen. Når vi speiler oss selv i naboen, så speiler vi oss i et glansbilde og ikke i et ekte liv.

For de aller flere nordmenn har ikke korona-året-2020 vært noen krise. Men det har vært en liten påminnelse om at selv det minste virus kan velte et stort ego. Nå når vi er inne i de mørkeste dagene i året, er kanskje tiden inne også for å omfavne mørket også.

Les også
Å finne det normale i det unormale

For møtet med krisene er med på å gi oss perspektiver på livet. Når vi opplever de korte vinterdagene og mørke nettene, setter vi også større pris på de lange sommerkveldene. Slik er det også i livet: Noen mørke dager – eller et mørkt år – hjelper oss til å få perspektiver på livet. Krisene hjelper oss videre.

Og så må vi ikke glemme at når det er som mørkest, da er det også at «sola snur». Når vi er mest lei og lengst nede, da kommer også sola gradvis sterkere tilbake.

Nå kommer vaksinen. Nå er det håp i sikte. Vintersolverv i 2020 er ikke bare et fysisk symbol. Det er også et symbol på at vi går mot slutten av korona-krisen.

Les også
«Helikopter-foreldre» gjør barna til puslete geleklumper