PÅ NES-BESØK: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen besøkte Nes vgs mandag. Hun deltok på en dobbelttime med klassen politikk og menneskerettigheter. Foto: Tommy Simon Norum

Demokratiopplæring i praksis

«I en verden der demokratiet har hatt tilbakegang siden 2005 skal stortingspresidenten ha skryt for at hun reiser rundt og underviser ungdom om demokrati», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Er det virkelig en viktig del av Stortingspresidentens jobb å reise rundt til skoler for å gi opplæring i demokrati? Ja, det er faktisk en svært viktig jobb. Den dagen demokratiet blir en selvfølge, er vi i risikosonen for å undergrave demokratiet.

Les også
Stortingspresidenten var på Nes videregående da hun fikk meldingen om at Frp går ut av regjeringen

Mandag denne uken var stortingspresident Tone W. Trøen hos elever ved Nes videregående skole for å holde et foredrag om demokrati og hvordan arbeidet på Stortinget fungerer. Samtidig med at hun holdt sitt foredrag, kom nyheten om at regjeringen rakner ved at FrP trekker seg ut av samarbeidet. Dermed ble timen om politikk veldig tidsaktuell.

Les også
Fikk besøk av stortingspresidenten i skoletimen

Demokratiet vårt kan vi lett ta som en selvfølge. Vi har hatt et sterkt demokrati siden 1814 med stadig sterkere representasjon. Innføringen av kvinners allmenne stemmerett var kanskje den siste virkelig store endringen i demokratiet. Det er så lenge siden, at for de aller fleste nordmenn er demokratiet en selvfølge. Faktisk i så stor grad at svært mange velger å ikke benytte seg av stemmeretten sin.

Les også
Kronikk: Frivilligheten er med på å pleie demokratiet vårt

I flere land har det vært bekymringsfulle signaler knyttet til demokrati. Vi ser stadig flere autoritære regimer og færre demokratiske land. For eksempel har Russland og Kina blitt mer autoritære, mens såkalte «illiberale demokratier» vokser fram blant annet i Tyrkia så vel som i EU-landene Ungarn og Polen. Ifølge «Freedom House» har demokratiet i verden hatt en kontinuerlig tilbakegang siden 2005. Spesielt blir det pekt på at teknologi, som skulle gi mer demokrati, blir brukt til overvåking og valgmanipulasjon.

Les også
Stortingspresident Tone W. Trøen under stortingets åpning: – Demokratiet er under angrep

Nettopp i en verden som går feil vei i å ta vare på demokratiet, er det viktig at ungdom blir bevisste på at demokrati ikke er noen selvfølgelighet, men et system vi må passe godt på. Og hvem er da bedre enn stortingspresidenten til å formidle dette? Trøen bør ha skryt for at hun prioriterer denne jobben.