Årnes Sentrum: «Ingen reiser langt for å handle om de ikke må», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne kommentaren. Foto: Ole Kaldal-Key

Butikkene er det viktigste på Årnes

«Denne helgen kan du oppleve Årnes som handelssentrum», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne kommentaren.

Denne uken er det igjen klart for Årnesdager. Pinsehelgen fylles med markedsdager og folkeliv.

For å ta det åpenbare først. Vi trenger noen slike dager fylt med folkeliv. Som gode nordmenn har vi sittet inne hele vinteren. Nå er våren her, og det er igjen tid for å møtes ute. Handelsstanden er en god katalysator for å få oss ut slik at vi igjen kan hilse på naboer og kjente.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en fersk meningsmåling som InFact har gjort for Raumnes kommer det fram at handel er det viktigste nesbuene bruker Årnes til. Over halvparten av de spurte bruker Årnes mest til handel. Det er altså i konkurranse med tilbud som for eksempel bibliotek, svømmehall, Elvestien og Familiens Hus. Men det er altså butikkene som har det viktigste tilbudet i Årnes sentrum.

Et godt handelssted må kunne oppfylle de fleste av behovene til innbyggerne. Skal vi foretrekke å reise til Årnes framfor Jessheim, så må det være fordi vi skal slippe reisevegen. Må jeg likevel Jessheim (fordi det jeg skal ha ikke finnes lokalt), så er det lettvint å handle alt jeg trenger når jeg først er der.

Årnes har det meste man trenger i løpet av en normaluke, og til dels også en normalmåned. Men det er i stor grad opp til handelsstanden om det skal forbli slik. Forbrukere er i bunn og grunn veldig enkle å forholde seg til: De velger å handle der det er lettest og der de får det de er ute etter. Klarer butikkene på Årnes å konkurrere på pris, kvalitet og tilgjengelighet, så vil nesbuene å handle der. Det er jo ingen som foretrekker å reise langt for å handle, uten at det er en god grunn til det. Uteblir kundene fra butikken så nytter det ikke å skylde på kundene.

Men det er samtidig grunn til å rette en advarende pekefinger til alle nesbuene også. Skal vi ha et attraktivt kommunesenter, så må vi også benytte oss av tilbudet som er der. Ingen butikker klarer å overleve på smulene av de omkringliggende handelsstedene. De klarer spesielt ikke å overleve på smuler av netthandel. Lokale butikker må være vårt førstevalg så lenge de er konkurransedyktige. Samtidig som butikkene må innse at de er i en konkurransesituasjon og må være attraktive for kundene.

Det som samtidig er trist, er at kulturopplevelser og uteliv kommer så langt ned på lista i vår meningsmåling. Vi har et aktivt kulturhus med mye gode tilbud, og det er flere spisesteder på Årnes. Likevel er det få som setter det som det viktigste å bruke Årnes til. Her er det absolutt mulig å få til et løft. Skal kultur og uteliv bli mer attraktivt, må det være flere enn Nes kommune som trekker i trådene.

Skal vi lese noe ut fra meningsmålingen som InFact har gjort for Raumnes, så må det være at det er rom for de gode butikkene på Årnes. Årnes er bra, og det kan bli enda bedre! Denne helgen er det mulig å oppleve hva Årnes har å by på.