Foto: Fred C. Gjestad

«Bruk naturen, men ikke lek med ilden»

«Det er et ekstra ansvar på oss som bruker naturen at vi ikke tar unødige sjanser når vi er ute i skogen», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Denne påsken har nærområdene i Nes vært flittig brukt. Når det ikke er muligheter for å reise langt, så har nesbuene virkelig utnyttet muligheten som ligger i nærområdet. Godt påskevær har gjort at kortreiste turer har vært selvfølge for mange.

Les også
Bålforbud fra 15. april

Det er så mye vi ikke kan gjøre nå, men å utnytte mulighetene som ligger i de enorme skogsområdene våre, er noe av det vi kan gjøre. Nes er stappfull av mulige turmål, både på korte og lange turer. Noen er slik at man kan kjøre helt fram, mens andre krever at vi går i delvis urørt utmark i timevis. Vi er heldige i Nes som har lett tilgang til korona-sikre områder. Selv om mange er ute i skogen i Nes, er det ikke flere enn at det er mulig med smitte-sikker avstand.

Med turer i skog og mark hører ofte et lite bål med. For mange er det toppen av glede å sitte ute i naturen med et knitrende bål og en kaffekjelen på bålet. Etter 15. april er det generelle bålforbudet trådt i kraft. Bålreglene åpner imidlertid for bruk av skjønn. Du kan tenne opp bål i tilfeller hvor det ikke åpenbart kan medføre brannfare.

Den utstrakte bruken av naturen har fått brannvesenet til å løfte en pekefinger. Ikke bare den vanlige pekefingeren om at vi ønsker å unngå skogbrann, men at det i år er ekstra viktig at det ikke blir skogbrann. Korona-krisen gjør at beredskapen i enda større grad enn tidligere må ivaretas. Spesielt arbeidere i redningstjenestene må være forberedt på å stille opp når en krisen eventuelt topper seg.

Det er et ekstra ansvar på oss som bruker naturen at vi ikke tar unødige sjanser når vi er ute i skogen, slik at det blir utrykninger som kunne vært unngått. Nå som våren kommer er det bare å oppfordre til å bruke de flotte turområdene vi har i Nes. Samtidig vil vi oppfordre til største varsomhet ved bruk av ild, slik at vi unngår å bruke store redningsstyrker til å slokke skogbranner.