Bommene går ned og et tog passerer. Canon EOS 60D. Blender 5,6. Lukkertid 20 sekunder. brennvidde 15 mm. ISO 200.
Bommene går ned og et tog passerer. Canon EOS 60D. Blender 5,6. Lukkertid 20 sekunder. brennvidde 15 mm. ISO 200. Foto: Jørgen Kjorstadmoen, Nes Kameraklubb

Ta kameraet fatt i desember

Mørketid er fototid. Den digitale utviklingen gir stadig bedre arbeidsbetingelser.

De tre bildene til denne artikkelen står Jørgen Kjorstadmoen fra Vormsund bak. Han leker seg gjerne med lang lukkertid og stativ. Hovedbildet viser hva som kan skje hvis du med riktig lukkertid og blender fanger bevegelsene i bommene som går rett før et tog passerer ved den gamle Rånåsfossbrua.

Lang lukkertid

Lukkertiden på den nevnte eksponeringen er 20 sekunder. Kreativiteten kjenner ingen grenser, og Kjorstadmoen håper bildene kan inspirere fotointeresserte til å komme seg ut i mørket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Bildene er nesten ikke redigert. Jeg har kun hjulpet til med litt kontrastjustering og fargemetning, sier han.

Kjorstadmoen er aktivt medlem i vår lokale fotoklubb, Nes Kameraklubb, som han omtaler i positive ordelag.

– Det er fint at vi har et sånt klubbtilbud i bygda. Jeg synes det er en flott arena for å komme sammen, dra ut på fototurer, og diskutere bilder og diverse fototeknikker. Ved å diskutere med og lære av andre blir man en bedre fotograf, sier han.

Nok et bilde fra Rånåsfoss stasjon. Kamera Canon EOS 60D. Blender 3,5. Lukkertid 10 sekunder. brennvidde 15 mm. ISO 200.
Nok et bilde fra Rånåsfoss stasjon. Kamera Canon EOS 60D. Blender 3,5. Lukkertid 10 sekunder. brennvidde 15 mm. ISO 200. Foto: Jørgen Kjorstadmoen
Bildet er tatt med et lite kompaktkamera julaften 2004. Canon digital Ixus 400, håndholdt. Blender 2,5. Lukkertid 1/8 sekund. Brennvidde 7 mm.
Bildet er tatt med et lite kompaktkamera julaften 2004. Canon digital Ixus 400, håndholdt. Blender 2,5. Lukkertid 1/8 sekund. Brennvidde 7 mm. Foto: Jørgen Kjorstadmoen

Fellestur til Rånåsfoss

Kjorstadmoen har vært klubbmedlem siden 2012. Hovedbildet til denne artikkelen tok han da kameraklubben var ute på en felles fototur til Rånåsfoss.

– Vi var rundt om i området der alle sammen og knipset bilder etter mørkets frambrudd. Jeg jeg hadde stilt inn på lang lukkertid og sto der akkurat da toget kom, sier han.

Med korrekt kombinasjon mellom lukkertid og blender har han klart å skape et spennende motiv.

Kjorstadmoen betegner seg som hobbyfotograf og bruker mye av fritiden til å knipse bilder.

Rivende utvikling

Den digitale utviklingen innenfor fotografi har gjennom de siste 30 årene resultert i at man nå kan ta gode «stativ-bilder» med speilreflekskameraer til en overkommelig pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De første kameraene som ga mulighet for elektroniske opptak av stillbilder ble lansert i 1980-årene. I 1996 kom APS (advanced photo system) som revolusjonerte digitalfotograferingen og gjorde den mye mer brukervennlig. Mobiler har jo fått kameraer, men til bruk i sammenheng med vintermørke og lang lukkertid duger de fortsatt ikke.

Ønsker å bli flere

Nes Kameraklubb ønsker seg flere medlemmer.

– Vi i Nes Kameraklubb ønsker alle som har et speilreflekskamera/systemkamera, kompaktkamera eller rett og slett bare bruker mobilen til fotografering, hjertelig velkommen til å melde seg inn i klubben via hjemmesiden vår, sier klubbleder Nils Johansen.

Med et medlemskap er du med på klubbens spennende medlemsmøter, seminarer og workshops.

– Her kan man møte andre fotointeresserte, alle med forskjellig kunnskapsnivå, men med en felles enighet om at foto er gøy, sier Johansen.

john@raumnes.no