Hilljacks er tilbake på Pakkhuset i romjula. Da blir det garantert fullt hus og hæla i taket. Her er frontfigur og vokalist Karina Kvernes i storslag. Foto: Privat

En populær romjulstradisjon på Pakkhuset

Hilljacks på Pakkhuset. Da er det like stappa som i ei julepølse.

Nes Blues Clubs leder Henrik Stefansen er tilfreds med å få Hilljacks til jul også i år.

– Det er vel tredje gang vi arrangerer romjulscountry med Hilljacks på scenen. Det er alltid hyggelig å få dette bandet på besøk og vi håper jo at dette kan bli en fast tradisjon framover, sier Stefansen.

Dugnadsgjengen er klar til å bidra også i romjula.

– Ja, dugnadsgjengen består av trofaste folk. Vi regner med å ha full bemanning 28. desember, sier Stefansen.

Ståle Kvernes fra Brårud grunnla Hilljacks i 2014. Han er svært glad for at bluesklubben ønsker dette som en tradisjon.

Karina Kvernes - vokal, ​​​Ståle Kvernes - pedalsteel/piano/kor, Jon Kristian Halden - trommer, Ronny Pettersen, gitar/kor, Paul Gannon - kompgitar/kor/munnspill og Morten Schau - bass. Foto: Privat
Hilljacks spiller på Pakkhuset. Foto: Privat
Romjulsfesten en gyllen anledning til å svinge seg i Norges råeste blueslokale, beliggende på Årnes. Foto: Privat

– Det er vi jo selvfølgelig helt med på. Jeg fikk forresten en artig melding av Jon Troli i bluesklubben forleden. Der sto følgende: «Nå booker vi dere helt fram til 2050», ler Kvernes.

Han forsikrer at bandet gleder seg til årets romjulscountry.

– Det har vist seg at pakka vår fungerer godt og det er helt fullt hus hver gang. For arrangøren er det god butikk, og for oss er det god markedsføring og en kjempemorsom opplevelse, sier Kvernes.

– Dere er populære langt ut over kommunegrensa?

– Ryktet har jo spredt seg over mye av Norge. I år har det vært veldig mye festivaljobbing på oss, helt fra tidlig mai til oktober, sier Kvernes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bandmedlemmene kan ikke livnære seg på musikken. Alle har fast jobb ved siden av.

– Det har aldri vært målet heller, å livnære seg på musikk. En må se det litt sånn også at en kan ikke måle alt en driver med her i livet i kroner og øre. Noen ganger veier store opplevelser mer, for å si det sånn, sier han.

Bandet takker derfor gjerne ja til tilbud som kanskje ikke er så lønnsomme, men som gir musikerne noe spesielt.

– Sånn som i sommer, for eksempel, da vi sto i Bergen travpark og spilte med selveste Carlene Carter. Det var stort. Hun er jo en stor countrystjerne. Det kommer jeg aldri til å glemme, sier Kvernes.

Han spiller nå pedalsteel og piano i bandet. Besetningen har endret seg noe etter oppstarten.

– Vi har jo slitt ut noen musikere, da. Når en spiller 40-45 jobber i året og alle har full jobb ved siden av, så blir det jo tøft med tanke på familie og sånt i lengden. Men hittil har folk sluttet fordi de har fått andre faste jobber som ikke lot seg kombinere med spilling i helgene, sier han.

Fortsatt er tre av bandmedlemmene fra Brårud, så det er så absolutt et Nes-band.

– Vi har fått inn Morten Schau på bass. Så har vi fått inn en amerikansk kompgitarist, Paul Gannon. Han har levd av å drive studio i Nashville i 25 år. Han har norsk kone og nå har de flyttet til Norge, forteller Kvernes.

Han er gift med bandets frontfigur og vokalist, Karina Kvernes.

Tredjemann fra Brårud er gitarist og korist Ronny Pettersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bandnavnet Hilljacks er de alene om, utrolig nok.

– Det er et band i USA som heter Hilljack, men hvis du googler Hilljacks, så er det vi som kommer opp, sier Kvernes.

Han fastslår at bandnavnet passer bra. En av de første spillejobbene var for det norske Rednecks-miljøet, og en hilljack er på mange måter en urban redneck.

– Vi kaller oss et urbant bygdeband. De fleste av oss har kjørt traktor fra vi var åtte år gamle, så vi har så absolutt dekning for det, sier Kvernes.

Hilljacks skriver låter i den tradisjonelle countrystilen. Oppskriften er i hovedsak basert på en god melodilinje, en god tekst og en ren instrumentering.

– Men vi spiller både country og western. Grensene innen countrymusikken flyter nå ut i både rock, pop og blues, sier Kvernes.

Bandet trives aller best på de stedene der folk har muligheten til å danse. På Pakkhuset er det helt stint på dansegulvet.

– Vi gleder oss veldig til å spille der igjen. Det blir en god avslutning på året, fastslår Kvernes.

john@raumnes.no