Fra frokost-TV i Nashville til Nes kulturhus
De kan framstå som ulike, i hver sin musikalske sjanger. Men fellestrekkene er likere enn du tror. Fredag kommer Amund Maarud og Malin Pettersen med Lucky Lips til Matfestivalen.
– Det gleder vi oss veldig til, sier Amund og Malin, som har samarbeidet i mange år. Malin med sitt band Lucky Lips plasseres i sjangeren country/americana, mens Amund er en av landets fremste bluesartiser, og beveger seg ofte mot bluesrock-sjangeren.
Der Amund er full av energi, og litt sirkusartist på scenen (hans egen beskrivelse), står Malin der med kassegitaren og synger nydelige countrysanger.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Vi er musikalsk mer beslektet enn det kanskje kan se ut som, sier Amund.
Vil lage gode låter
– Sjangeruttrykkene er kanskje ulike, men de har mye til felles, blant annet felles historie, sier Malin, som synes det er morsomt å samarbeide med Amund.
– Vi har ofte litt ulike ideer, som vi håper gir en unik greie. Og vi har god forståelse for hverandre, som gir god utvikling av oss som artister, sier hun, og peker på at det er slik musikk utvikler seg.
– Litt av jobben vår er å finne opp nye måter å gjøre jobben vår på, sier Amund.
Begge er opptatt av å lage gode låter som de selv liker.
Må være moro
– Folk er ulike. Men det vi har felles er at vi elsker å lage og spille musikk, sier Malin, som peker på at det ikke alltid er enkelt å leve av musikk i Norge.
– Det gjelder likevel å ha det moro, sier hun.
– Jeg opplever en stor skaperglede. Folk spør innimellom om vi ikke skal safe mer, men om ikke musikk er lekent, da er det ikke noe igjen. Det må være fritt, slår Amund fast. De lover at det ikke er det kommersielle som er drivkraften, det er skapergleden som driver dem videre.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Frokost-TV i Nashville
Amund forteller at Malin har vært på frokost-TV i Nashville, en av de viktigste byene for countrymusikken. Det gjør oss mer nysgjerrige.
– Det er noe av det jeg er mest glad for, og som jeg minner meg selv på. Grunnen til at jeg fikk være med på det, er at jeg vil lage musikk jeg liker med gode venner, sier hun. Og underbygger det at hun skriver ikke musikk for å være kommersiell. Likevel mener hun det var en god porsjon flaks at hun fikk vise seg fram med musikken sin i nettopp Nashville.
Hardt arbeid
– Det var flaks og tilfeldig, sier hun.
– Samtidig handler det om å stille seg i posisjon for å ha flaks, sier Amund.
– Jo, det er jo større mulighet for å ha flaks når man jobber hardt, erkjenner Malin.
Vi skal tilbake til begynnelsen. Hvordan oppsto samarbeidet, som endte med at Amund måtte tone ned sitt musikalske uttrykk. Han har alltid vært en energibombe på scenen.
Henrik er linken
Det viser seg at Amunds bror Henrik, trommeslager og ikke minst produsent og lydmann, er linken.
– Henrik var vår lydtekniker, og vi spilte inn flere ting hos Henrik, sier Malin. Slik kom hun og Lucky Lips inn i Snaxville-universitetet som har base i Skogbygda. Slik møtte hun Amund, og de ble enige om å gjøre noe sammen.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Malin var vel med på den første singelen fra albumet Volt, sier Amund.
Gjensidig glede
Med en stor porsjon respekt for hverandre, glede og skaperlyst lager de musikk sammen og gjør konserter som blir lagt merke til. Fredagens konsert på Årnes er utsolgt.
– Jeg har lært utrolig mye av samarbeidet, og tenker ikke forskjeller eller likheter. Vi møtes i et prosjekt vi tror på. Og så har jeg fått kjempegode venner, sier Amund.
– Dette går begge veger, sier Malin, som mener det er gøy at de har innflytelse på hverandre.
Mer vekt på låtene
– Jeg har lært å legge mer vekt på låtene, spille jevnere og stole mer på låta. Jeg har vært nødt til å tone ned sirkusartisten i meg, sier Amund. Han mener samarbeidet har gitt ham mer selvtillit som utøver og låtskriver.
– I americana og country holder de låtene høyt, låtene står i forsetet, sier han.
– Jeg har lært mer om å spille gitar. Jeg har aldri spilt så mye gitar som sammen med Amund, og følt hvor viktig den rollen er, sier Malin, som tror hun og Lucky Lips også har utfordret Amund litt også.
Skal være følelser
Om sirkusartisten har hun følgende å si:
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Det er en av tingene som er morsomt med Amund, at han sparker bort stolen og er i nuet, en form for opphøyet sinnstilstand, sier hun, og peker på at musikk er følelser.
Sist uke slapp de en ny låt, «Wolves». Den var ikke en del av valgkampen.
– Nei, det var ikke valgkamp, sier Malin.
– Det er moro, vi har fått mange, gode tilbakemeldinger, sier Amund.
– Det er en fin låt Amund har skrevet, sier Malin.
På hjemmebane
Nå venter en travel uke, med konserter i trondheim, Tromsø, haugesund - og Årnes.
– Det blir litt sånn, med mange utsettelser blir det litt hit og dit, sier Amund.
– Fredag er det hjemmebane, hvordan er det?
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Vi gleder oss, sier Amund som tidligere har snakket varmt og nettopp Brød & Cirkus.
– Det er en fin festival, en festival nesbuene kan være stolt av. Det skjer så mye bra i Nes, og det er mange gode krefter i sving, sier han.
– En egen følelse
Å spille på hjemmebane er alltid fint, med hjemmekoselig stemning.
– Det er en spesiell varme som oppstår på disse konsertene, sier Amund.
For Malin er opplevelsen annerledes men også veldig fin.
– Jeg gleder meg veldig. Det er alltid gøy å spille på hjemmebanen til de jeg samarbeider med, sier hun. Malin bor i Oslo, Lucky Lips er et Buskerud-basert band. Å spille konserter på bandmedlemmenes hjemsteder er spesielt. Nå er det Amunds hjemmebane hun skal opptre på.
– Det er en egen følelse, sier hun.