PLANLEGGINGSMØTE PÅ KULTURKAFEEN: F.v. Trine-Lise Løvaas, initiativtaker til Jul for Alle, Joachim Løvaas som har stilt opp som frivillig hjelper på samtlige Jul for Alle-arrangementene så langt, Marit Brauterfallet i Nes Røde Kors og Heidi Elisabeth Steen i Nes Røde Kors. Foto: John Arne Paulsen

10 år med Jul for alle: Regner med over hundre matkasser

Det er blitt dyrere å leve, og derfor blir Jul for alles matkasser og gaver ekstra kjærkomne i år.

Trine-Lise Løvaas inviterer også i år til Jul for alle på Årnes gamle skole, med tradisjonell julemat og sosialt samvær på julaften.

– Vi kan feire 10-årsjubileum i år, så det er jo ekstra flott, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg jobbes det nå aktivt med matkasser og julegaver som skal formidles videre til folk rundt om i kommunen. Trine-Lise har fått solid hjelp av Nes Røde Kors, som trekker i trådene når det gjelder dette arbeidet.

– Behovet er kanskje enda større i år enn tidligere. Vi merker at presset øker, sier hun.

Røde Kors-ildsjelene Marit Brauterfallet og Heidi Elisabeth Steen erfarer det samme.

Her er Nes Røde Kors

• Nes Røde Kors har lokaler i Silovegen 4B på Årnes.

• Lokallaget har også en bruktbutikk i 2. etasje på Årnes Amfi.

– Befolkningen generelt kjenner jo på prisøkningene, så alle monner drar, sier Marit.

– I tillegg til matvarer ønsker vi veldig gjerne at nesbuene bidrar med julegaver som vi legger opp i matkassene, sier Heidi Elisabeth.

Lang arbeidsliste

Nes Røde Kors har en lang arbeidsliste knyttet til matkasser og julegaver. Trine-Lise er svært glad for at lokallaget stiller opp med frivillig arbeid i så stor grad som man faktisk gjør i denne sammenheng.

LANG ARBEIDSLISTE: Marit Brauterfallet (t.v.) og Heidi Elisabeth Steen i Nes Røde Kors viser her fram den lange "To do-lista" knyttet til dette frivillige arbeidet med matkasser. Foto: John Arne Paulsen

– Det har gitt meg muligheten til å sluse ut de største oppgavene til den største organisasjonen, som heldigvis har kapasitet til å ta dem på seg, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Økende antall

Selv har Trine-Lise hovedansvaret for selve julaften-arrangementet, der hun samarbeider med Nes Frivilligsentral. Og som nevnt er det i år duket for 10-årsjubileum.

– Det må vi markere på et eller annet vis, legger hun til.

Matkasse-tilbudet er ment for innbyggere som ikke selv har mulighet til å skaffe seg julemat- og gaver. I fjor delte Nes Røde Kors ut 20 matkasser.

– I år runder vi vel 100 kasser, sier Heidi Elisabeth.

LANG KASSALAPP: Denne kassalappen viser varer fra julen i fjor da Nes Røde Kors handlet inn mat, og dette var bare til 20-22 kasser. I år blir det høyst sannsynlig over 100. Foto: Heidi Elisabeth Steen

– Og fortsatt regner vi med at det er noen der ute som ikke blir fanget opp. Vår bekymring er at vi ikke får tak i dem, supplerer Marit.

De ønsker derfor å spre budskapet i størst mulig grad, til potensielle mottakere og bidragsytere både i næringslivet og privat.

Grisgrendt kommune

Røde Kors bidrar med en pengesum og julegaver til kassene, men det er behov for mer for å få fylt dem.

– Vi er avhengig av hjelp og har etter hvert et stort nettverk ikke minst inn i lokalt næringsliv, sier Heidi Elisabeth.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trine-Lise legger til at også maten på julaften er basert på sponsing og gaver.

– Det tilbudet må være gratis, og vi må få med nok frivillige. Vi må ha sjåfører på plass til å kjøre og hente. Vi får låne biler av kommunen. Nes er en grisgrendt kommune. Det er langt for mange å komme seg til bygdesenteret. Men jeg vet det kommer til å ordne seg, sier hun.

Det er opprettet et vippsnummer som man kan benytte for å bidra.

Frivillig arbeid

Frivillighet er et sentralt stikkord. Alt det Trine-Lise og representantene for Nes Røde Kors gjør, er basert på hundre prosent frivillig arbeid.

– Jeg ser at jeg får så mye igjen for det, konstaterer Marit.

– Jeg gjør dette fordi det gir meg noe. Å glede andre gir selvglede. Når gjestene som kommer sier at «endelig er det jul igjen», så er det veldig givende. Her er det mange som hjelper til. Jeg opplever at folk ønsker å bidra enten det er stort eller smått, sier Trine-Lise.

JUBILEUMSÅR: Jul for Alle-arrangementet julaften på Årnes gamle skole kan i år feire 10-årsjubileum. Foto: Jul for Alle

Butikker og andre i næringslivet er med på denne dugnaden. Heidi Elisabeth forteller at 154 lag og foreninger i Nes har fått informasjon om behov for gaver og andre bidrag.

– Og vi ønsker flere frivillige hjertelig velkommen til å få på plass matkassene, legger Heidi Elisabeth til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

22. desember skal alt være klart til utlevering.