BOK OM FYHRIGRENDA: Jon Fyhri har skrevet bok om oppveksten og livet i Fyhrigrenda. Her holder han fram et eksemplar på stabburstrappa hjemme på Fyhrihagen. Foto: Tommy Simon Norum

Vil gjøre Fyhrigrenda kjent med ny bok

Jon Fyhri er født, oppvokst og har bodd hele livet i Fyhrigrenda, et navn som er lite kjent utover i bygda. I ei ny bok skriver han om livets tre faser, med mål om å gjøre grenda mer kjent.

– Jeg bestilte 150 bøker, og nå har jeg bestilt 150 til, sier Jon Fyhri, som i sommer ga ut boka «Mitt liv i Fyhrigrenda – Et lita grend vest for Årnes».

Fyhrigrenda ligger langs Hvamsvegen, og er et området vest for Glomma vis a vis Årnes. Enkelt fortalt er Fyhrigrenda geografisk begrenset fra krysset ved Årnes Møbler til Korsmokrysset, med Glomma som dele i øst.

Meldte seg på skrivekurs

Jon har skrevet flere tekster fra Fyhrigrenda, men aldri utgitt noe i bokform.

– Boka begynte med at bror Torstein hadde et skrivekurs på biblioteket. Jeg må innrømme at jeg var lunken til hele prosjektet, men bror min var redd for liten deltakelse, så jeg meldte meg på. Kurset ble vellykket når det gjaldt deltakelse, men det har fram til nå blitt lite publisert derfra, forteller Fyhri, som etter kurset og med ønske om å gjøre Fyhrigrenda mer kjent, i 2018 startet arbeidet med boka.

– Jeg har skrevet i halvannet år, og spesielt bildene var vanskelig. Omslagsbildet er tatt hjemme på gården og er fra oppheng av høyhenge sammen med barnebarnet Amund, forteller Fyhri.

Vil gjøre grenda mer kjent

I forordet skriver Jon at han først og fremst ikke skriver for det lesende folk, men at målet er å gjøre Fyhrigrenda mer kjent.

LOKALHISTORIE: Med den nye boka om Fyhrigrenda ønsker Jon Fyhri å gjøre grenda mer kjent i bygda, og samtidig ta vare på detaljert informasjon. Foto: Tommy Simon Norum

– Jeg vokste opp på Fyhrihagen etter krigen. I dag en anonym utkant på vestsida av Glomma ved Årnes. På 1950-tallet, i min barndom, var dette et eget samfunn på godt og vondt, skriver Fyhri, som har vokst opp, bodd og arbeidet i Fyhrigrenda hele sitt liv.

– Med utgangspunkt i min egen livshistorie, oppsummerer boka i store trekk tidsperioden etter krigen og fram til i dag. Jeg beskriver også gårdene, naboene, folka og hvordan gårdsdriften og livet har endret seg i løpet av denne perioden, skriver Fyhri, som i starten av oktober skal holde et foredrag i biblioteket om boka og Fyhrigrenda.

Har hatt det moro

I boka begynner Jon å fortelle om barndommen, og tar leseren med seg gjennom ungdomsår og voksenlivet, alt med tilknytning til Fyhrigrenda fordelt på livets tre faser. Han sveiper innom både julefeiringer, skolegang, bryllup, potetplukking og elgjakt, for å nevne noe. Alt illustrert med mye bilder.

– Jeg har ingen kommersielle baktanker med boka, og har hatt det moro, forteller Fyhri, som etter at boka ble lansert har fått mange positive tilbakemeldinger, og blant annet høstet ros for språket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har vært heldig som har fått leve og arbeide i dette landskapet i hele mitt liv. Fyhrigrenda har kanskje ikke født store navn, men menneskene her har gitt meg en trygg barndom og et godt naboskap, skriver Fyhri, som med boka håper å gi naboene i Fyhrigrenda og andre lokalhistorisk interesserte, detaljert informasjon om den lille grenda vest for Årnes som ellers ville gått tapt.