Vanskelig å anbefale – viktig å lese

Trine Hamran: Farvel min venn

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

4.juli 2013 sender Osvald en SMS til kona: «Kreft med spredning til lever. Tarmen er tett og må hasteopereres. Det blir Hammerfest eller Tromsø. Pose på magen etter operasjon. Så blir det vel stråling og slikt. Sorry.» Slik starter boka, hvor Trine Hamran dokumenterer i ord og bilder hvordan det er å leve med døden. For både Osvald og alle rundt ham må leve med vissheten om at døden stadig rykker nærmere, og Trines måte å håndtere det på ble å fotografere. Det var kanskje for å forsøke å stoppe tiden, bevare øyeblikkene. Bildene er personlige og intime. De viser håp og kjærlighet, men også ensomhet, fortvilelse og smerte. Og døden. Døden er vanskelig å forholde seg til for de fleste av oss. Allikevel er den noe alle må forholde seg til. Alle som lever, skal dø. Men døden fortoner seg så innmari forskjellig fra om den er ventet, skjer overraskende, smertefullt, fredfylt eller langsomt. Sjelden får vi innblikk i andres forhold til døden. Andres død. Døden er fortsatt tabubelagt, kanskje fordi den er så vondt å forholde seg til. Nettopp derfor var det fint å oppdage denne boka. Hvor døden skildres ærlig i ord og bilder. Det tar tid å lese denne boka. Fordi den må fordøyes underveis. Hver gang man blar om en side så er det et sterkt inntrykk som møter en. Enten det er et bilde eller en tekst:

Du dveler ved dataskjermen, den smale nakken din har en liten knekk. Jeg ser hva du leser. Tar rundt deg, sier jeg kan ta meg av det der. Du har googlet kremasjon.

Boka er vanskelig å anbefale, men desto viktigere å lese. Til hvem kan man å anbefale en bok om kreft med spredning? En bok som handler om en manns siste år? Som dokumenterer et menneskes siste leveår? Smerte. Frykt. Og til sist – døden. Bildene er virkelig gode og tekstene små kunstverk. Det ligger mye følelser innpakket i dem. Og følelsene er kjærlighet, omsorg og etter hvert sorg og savn. For i savnet og sorgen som kommer etter døden, så ligger alle årene med glede og kjærlighet gjemt. Bare de vi har elsket – kan savnes.

Trine Hamran Foto: Gyldendal