annonse

Urbanist på hyttetur

Klar for Nes
Klar for Nes: Folk kan vente seg et angrep på friluftsliv, fjellturer og det å strekke armene mot himmelen og ta bilde av det når Are Kalvø kommer til Nes kulturhus onsdag. (Foto: John Andresen, Stand Up Norge AS)

Are Kalvø ville finne ut hva som trakk folk ut på tur, ut i fjellet og på hytta. Det ble både bok og forestilling med samme navn – «Hyttebok fra helvete». Onsdag kommer han til Nes kulturhus.

Jan Erik Hæhre

Are Kalvø har denne gang tatt et oppgjør med friluftslivet, og gjennom et eget prosjekt prøvd å finne ut hvorfor nordmenn skal ut på tur og på hytta.

En ting han fant ut i sitt lille prosjekt, var at ingen nordmenn går tur der det ikke er 4G-dekning.

– Det er fascinerende at det på den ene siden handler om at man skal legge samfunnet og hverdagsstresset bak seg og bare være ute i naturen. Samtidig har man et behov for å fortelle alle hvor man er. Man har liksom ikke vært på tur dersom det ikke er dokumentert på Facebook eller Instagram.

Ingen naturens mann

I omtalen av Kalvø heter det at han vokste opp «midt i et postkort på Vestlandet», omgitt av fjorder og fjell som folk reiser halve kloden rundt for å oppleve. Likevel ble han ikke en naturens mann. Han flyttet til byen, og stortrives med det.

Så oppdaget Kalvø at han begynte å miste sine venner til naturen. Gode venner som alltid ble med på pub for å prate tull, begynte plutselig å gå i fjellet.

– De siste ti årene har så å si alle rundt meg gitt seg hen til naturen og turlivet, sier han.

Dette vil han derfor utforske litt på egenhånd.

– Jeg ville prøve å skjønne hvorfor. Selv er jeg i mot hele konseptet, jeg har ikke gått på tur siden jeg gikk på skolen.

Måtte oppsøke naturen

Han måtte altså selv oppsøke naturen, og for en som ikke var særlig vant til friluftsliv ble det en rekke aha-opplevelser.

– Det første sjokket kom da jeg skulle kjøpe utstyret. Det var en ukjent verden med et eget språk, og et helt eget prisnivå, sier han. Han ble et lett offer, og mener selv han gikk på et par smeller.

Så var det å gi seg i kast med den norske fjellheimen. I samråd med proffe turfolk la han opp ei rute med det beste norsk natur har å by på.

– Forflyttinga, det å gå tur, var kjedelig, sier han.

Et eget språk

Men kveldene på turisthyttene var mer hans greie, der var det mange folk samlet, folk som spiser, drikker og prater.

Han registrerte imidlertid at folk har en helt egen måte å snakke på på disse hyttene.

– Alle samtalene dreide seg om været, smøreforhold og gnagsår. Jeg aner ikke hvor de jeg pratet med kom fra, hva de jobbet med eller om de har familie, sier han.

– Alle går likt kledd

– Man aner heller ikke hvordan folk ser ut, for alle går likt kledd, i superundertøy og skiklær, fortsetter Kalvø.

Han fant altså ut noen fellestrekk blant turfolket, som å formidle at man er på tur og hvor.

Eksperimentet endte i boka «Hyttebok frå helvete», og nå er han på vegen med en forestilling med samme navn.

– Jeg serverer imidlertid ikke det samme i forestillingen som i boka. Man får en del annet materiale, en del som ikke står i boka og omvendt, sier han. Og legger til litt om hva publikum i Nes kulturhus kan vente seg onsdag:

– Publikum kan vente seg et angrep på friluftsliv, fjellturer og det å strekke armene mot himmelen og ta bilde av det. I tillegg avsluttes forestillingen med noe jeg har hatt lyst til å si i over ti år uten at jeg har fått det til å passe.

Noe mer om det vil ha ikke avsløre før forestillingen.

janerik@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse