HÅNDVERKSTURIST: Alexander Anderson er glad han meldte seg på kurset i Fenstad. Foto: Erik Røseid

Tradisjon i praksis på Delbekk

Alexander reiste fra Trysil til Delbekk for å lære mer om fuging av tørrmur.

Alexander Anderson reiste hele vegen fra Trysil for å kunne få hands-on erfaring om tørrmuring. Erfaringen skal han bringe videre til eget prosjekt.

Les også
Husmannsplassen Delbekk er fra 1734. Nå skal den få nytt liv

– Det er fint å opplyse seg om hvilke muligheter som finnes. Et kurs som dette gir meg hands-on erfaring og kunnskap fra folk som kan det. Jeg hadde nok ikke kommet hit til Nes, hvis det ikke var for dette kurset, sier Anderson. Han er opptatt av å bevare den gamle stilen og sjarmen, og vil bringe det til egen bolig.

GOD STEMMNING: Utstyrt med fugeskje og mørtel kunne kursdeltakerene lære om fuging av tørrmur under Vegalangs. Foto: Erik Røseid

Tryslingen er på andre året med oppussing av et gårdshus i skibygda og er glad for å komme til Nes for å lære.

– Det er god stemming her og godt å få bruke hendene ler han.

Teori og praksis

Årets utgave av Veglangs Gardimellom startet i juni. På husmannsplassen på Delbekk holdt Karin Axelsen, Christoffer Husås og Nes kommune – sammen med tradisjonshåndverker Tore Granmo – et dagskurs i fuging av tørrmur. Ti ivrige deltakere jobbet iherdig med fugeskje og brett i solsteika på lørdag.

– Kursdeltakerne har først hatt teori og deretter praksis på grunnmuren. De har lært hvilke type leire som egner seg, hvordan blande og hvilken type leire som egner seg. Hun legger til at de har sett på ulike typer fundament til muren.

Deltakerne har nemlig benyttet seg av lokal leire fra husmannsplassen. Hønsen forteller at det går en åre under bakken med leire som egner seg godt til slik bruk. Mørtelblandingen de bruker består passe mengde av norsk kalk, vann og lokal leire.

– Det er en fin teknikk å bruke på muren som puster, er lett å få tak og billig, sier Karin. Hun legger til at samme pipen i huset viser at en liknende blanding ble brukt da huset ble bygget.

Sprer viktig kunnskap

– Med kurset vil spre kunnskap om håndverket og få nye kontakter med de samme interessene. Høste erfaringer fra hverandre, sier Axelsen.

Kulturminnerådgiver i Nes kommune, Kristoffer Andersen er også med og berømmer kurset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Prosjektet viser at er mulig å gjennomføre slike restaureringer og kurset formidler viktig kunnskap, sier han.

Med på som spesialist er tradisjonshåndverker Tore Granmo, med lang erfaring i faget. Han har spesialisert seg på eldre teknikker. Han har spesialisert seg på eldre teknikker. Granmo forteller at kunnskapen var på vei til å forsvinne, men at den jobbes med å få kunnskapen tilbake og det dermed er viktig å spre all kunnskap. Han understreker at kurset gir meget gode forutsetninger for det.

Axelsen og Hønsen har fått støtte fra fortidsminneforeningen og kulturminnefondet for å holde kurset.

HISTORIETIME: Axelsen og Hønsen forteller høyt.

Åpent hus og plan videre

Søndag holdt de åpent hus for 35 besøkende hvor de serverte Delbekk-svele, Sogndalkruttkaffi og skysset besøkende i en veteranbuss.

– Han har spesialisert seg på eldre teknikker. Granmo forteller at kunnskapen var på vei til å forsvinne, men at den jobbes med å få kunnskapen tilbake og det dermed er viktig å spre all kunnskap, skriver Axelsen.

To barnebarn med røtter fra Delbekk husmannsplass var også på plass. De har hatt flere sommere på husmannsplassen og fortalte fra den tiden.

Axelsen og Hønsen har planer om å holde et kurs om vinduer til høsten og vil gi gjerne alliere seg med byggelever fra Nes videregående skole.