annonse

Stortingspresidenten: Kunst skal provosere, irritere og ikke minst kritisere

Åpnet
Åpnet: Stortingspresident Tone W. Trøen tok turen til Årnes for å stå for den offisielle åpningen av Romeriksutstillingen. (Foto: Jan Erik Hæhre)
Kvalitet
Kvalitet: Arbeidene som blir antatt til Romeriksutstillingen holder høy kvalitet. Den neste uka kan de ses i Galleriet i Nes kulturhus. (Foto: Jan Erik Hæhre)
Stolte
Stolte: Nils Johansen, leder i utstillingsgruppa i Nes Kunstforening, var stolt over å ha fått utstillingen til Årnes. (Foto: Jan Erik Hæhre)

Stortingspresident Tone W. Trøen snakket om hvor viktig kunst er i et demokrati og for ytringsfriheten vår da hun offisielt åpnet Romeriksutstillingen lørdag.

Jan Erik Hæhre

- Kunst skal provosere, irritere og ikke minst kritisere, sa Trøen, som slo et slag for viktigheten kunsten har i et demokrati.

Kunst engasjerer også, i ulik grad, helt fra vi er små til vi blir gamle.

- Kunst og kultur er viktig for hver og en av oss, på ulike måter og i ulik grad. Den fyller møteplasser med innhold, og utvikler oss hver dag fra vi er små, sa Trøen.

Mange former for kunst

Hun minnet om at det er mange former for kunst, inkludert spill, som gir glede til små og store, som gir oss mye å tanke på og spørre om.

- Som voksne kan vi velge selv, og få med oss et rikt utvalg av kulturopplevelser basert på personlig smak og interesse, sa Trøen

nes Kunstforening ble tidlig i år spurt om de ville samarbeide om årets utgave av Romerikesutstillingen. Det sa de ja til, og lørdag ble altså utstillingen offisielt åpnet.

Delt i to

Utstillingen sto opprinnelig på Jessheim i regi av Ullensaker Kunstforening, men ble altså delt i to. En del står på Årnes, den andre på Blaker.

Stolte
Stolte: Nils Johansen, leder i utstillingsgruppa i Nes Kunstforening, var stolt over å ha fått utstillingen til Årnes. Foto: Jan Erik Hæhre

Det var fullt hus da utstillingen på Årnes åpnet, og alle ble oppfordret til å ta turen til Blaker også. Årets utstilling holder meget høy kvalitet, og inneholder til sammen 114 kunstverk. Nærmere 400 er vurdert til utstillingen.

Ytringsfriheten

- Som stortingspresident er jeg ekstra opptatt av demokrati og dets levekår, og en av de mest grunnleggende forutsetningene for demokratiet og et demokratisk samfunn er ytringsfriheten. Og demokratiet og dets institusjoner trenger noen som korrigerer og kritiserer, slo Trøen fast.

I den sammenheng er kulturlivet viktig når de utfordrer og engasjerer.

Viktig kulturbegivenhet

Trøen konstaterte at Romeriksutstillingen er blitt en viktig kulturbegivenhet i vår region, med økt kvalitet år for år siden starten i 1973.

Kvalitet
Kvalitet: Arbeidene som blir antatt til Romeriksutstillingen holder høy kvalitet. Den neste uka kan de ses i Galleriet i Nes kulturhus. Foto: Jan Erik Hæhre

- Slike kulturmønstringer trenger vi, både som springbrett for unge kunstnere i startfasen og for etablerte kunstnere, sa hun, og minnet om at alle, amatør som profesjonell, gjennomgår de samme kritiske blikkene når de melder sitt bidrag til Romeriksutstillingen.

Vil nå fram til flere

Stortingspresidenten likte ideen om å få utstillingen ut til kommunene. Det er første gang det skjer, og nå kan kunsten nå fram til flere i lokalmiljøet.

- På denne måten blir kunsten tilgjengelig for flere, slo hun fast.

Det er verdt å ta turen til Nes Kulturhus for å se utstillingen som står oppe til og med søndag 9. november.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse