bokcover: N/A Foto: Gyldendal

Krigen var ikke ferdig i 1945

Michael Ondaatje: «Krigslys».

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

Dette er en roman med en litt annen innfallsvinkel på etterkrigstiden enn hva vi er vant med. Det skjedde mye rett etter 2.verdenskrig som vi hører lite om. Krigen var ikke ferdig i 1945…

Romanens hovedperson, Nathaniel, er 14 år i 1945. Han, og den to år eldre søsteren Rachel, overlates til den mystiske «Møllen» da foreldrene reiser bort for ett års tid. Faren har blitt forfremmet, og skal jobbe en tid i Asia, og moren vil følge med. Tanken er at Nathaniel og Rachel skal bo på internat på skolen dette året, og være hjemme i feriene sammen med Møllen.

Møllen er kollega og venn av foreldrene. Gjennom ham blir søskenparet kjent med en rekke nye folk som stadig kommer på besøk. Det er en helt ny tilværelse å forholde seg til, men problemet oppstår da Rachel en dag oppdager at morens reisekiste faktisk står nede i kjelleren. Den ble aldri sendt til Asia. Hvor er moren og faren og hva har egentlig skjedd? Hvorfor hører de aldri fra dem?

Mange år etter forsøker Nathaniel å sette lys på hvorfor og hva som egentlig skjedde i etterkrigstiden. Men det er et vanskelig tilgjengelig materiale. Det er satt lokk på hendelsene. Men Nathaniel gir seg ikke. Siden han nå har en stilling i etterretningen, kan han gå bakveier for å finne ut mer. Men heller ikke da blir det enkelt.

Denne boken er fasinerende. Den flyter av gårde stille og forsiktig, akkurat slik som vi har inntrykk av at livet til Nathaniel gjør. Det er også en ensomhetsfølelse igjennom hele boken. Men selv om det ikke er en bok med mye fart og action, er det fortsatt et driv i fortellingen som gjør at den er vanskelig å legge fra seg.