KJÆRLIGHET: Jenny Jordahl har utstilling på Stein skole i sommer. Hun er gjest på åpningsdagen 21. mai. Foto: Maria Gosse

Skeiv kultur på Stein: Utstilling om en forelskelse

Kampen for å kunne være den man er og elske den man elsker, er tema når Stein skole åpner dørene for sesongen.

Stein skole markerer Skeivt kulturår med sin første utstilling i sommer. 21. mai starter sesongen med en utstilling av Jenny Jordahl.

Utstillingen tar utgangspunkt i Jordahls barnebok «Hannemone og Hulda». Én lever i skogen og én i havet. En gang i året er det duket for fest, der huldre og havfruer skal finne sin make. For huldre er dette tømmermenn. For havfruer er det sjømenn. Men verken Hulda eller Hannemone finner noen som passer. I stedet drar de ut i verden, og der finner de hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi elsket boka

– Utstillingen er en del av Skeivt kulturår, som Museene i Akershus (MiA) ønsker å markere. Her på Stein skole hadde vi lyst til å ha en kunstutstilling i den forbindelse, sier Åse Mørk, formidler i MiA og stedsansvarlig i Nes samlinger.

HULDER OG HAVFRUE: Jenny Jordahls illustrasjoner kan ses på Stein skole i sommer. Foto: Illustrasjon fra boka Hannemone og Hulda

Hun beskriver Jordahls bok som en helt fantastisk bok om kjærlighet.

– Noe av det som er så bra med den boka, er at hun snakker om kjærlighet uten å snakke om kjønn. Hun bruker i stedet en hulder og en havfrue. Boka handler om det å være utenfor, og å være ensom, men så finner de hverandre til slutt, sier Mørk, som selv har lest boka for sin sønn.

Les også
Feirer kjærlighet og mangfold: – Å elske er en menneskerett

– Vi elsket den boka umiddelbart begge to, sier hun.

Forskjellig kjærlighet

Illustrasjonene i boka er humoristiske og lekende, men også romantiske og drømmende. Under utstillingen i galleriet på Stein vil det i tillegg vises et utvalg av Jordahls andre illustrasjoner som belyser forskjellige typer kjærlighet og kampen for å kunne få være den en er og elske den en elsker.

Mørk gleder seg til å åpne museet til en normal sesong etter to år med koronarestriksjoner.

Les også
– Heldige som får elske den vi vil

Setter opp partytelt

– Vi merker at samfunnet har åpnet igjen. Interessen er helt noe annet i år enn i fjor. Nå tar folk kontakt og vil komme, og det er mer sånn som det var før. Det er godt at Stein skole ikke er glemt, sier Mørk.

EVENTYRSKOLE: Åse Mørk, stedsansvarlig i Nes samlinger, gleder seg til å åpne dørene på Stein skole. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Til årets sesong skal et stort partytelt settes opp utenfor skolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Teltet skal brukes til store arrangementer og for å avlaste skolen. Vi trenger litt mer plass når vi skal ha store arrangementer, sier hun og forklarer at museet fortsatt skal brukes til omvisninger.

Åpent flere dager

Nytt for sesongen er også at åpningstidene utvides til fem dager i uka. Dette skjer fra markeringen av Henrik Wergelands fødselsdag 17. juni og ut sommeren. Inntil da er museet åpent i helgene.

Les også
Museumsår preget av korona: Endelig elever på Stein igjen

På åpningsdagen 21. mai, blir det altså åpning av kunstutstilling, og kunstner Jenny Jordahl skal ha et opplegg for barn og lese fra boken sin. I tillegg blir det omvisning.