Sirkus! Med klovn i særklasse

Kim Fupz Aakeson, Stian Hole: Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom

Sirkus, plutselig er det store sirkusteltet satt opp. Lukten av popcorn og sukkerspinn. Forventningen om de store opplevelsene.

Sirkus! Med trapesartister, sjonglører, dresserte dyr og slangemennesker. Og klovnene, sminke og røde neser og de flaue øyeblikkene vi ler oss skakke av sammen. Vi elsker dem. Dummy er klovn på sirkus. Han er dessverre ikke særlig morsom. Hvis du ikke får publikum til å le mer får du sparken, sier sirkusdirektøren. Da må han slutte å jobbe på sirkus og ikke tjene penger mer.

Når Dummy kommer ut i manesjen begynner folk å tenke på andre ting. En gutt tenker på bestefaren sin som mislykkes og stadig har uflaks. Men han er verdens beste bestefar, det skal han fortelle neste gang de møtes. Noen sender en sms med en hyggelig hilsen. Miriam tenker på jenta på skolen som blir mobbet. I morgen skal hun gå og snakke med henne. Andre tenker på folk som ikke har et sted å bo, eller hunder som ikke har det bra.

Stian Hole Foto: Aleksander Andersen / Scanpix . Foto: Aleksander Andersen

Leo den gamle sirkusløven, kommer med råd til Dummy. Du må gjøre gærne ting, få noe i hodet, sjonglere med egg eller noe. Slutt med ballongdyrene. Dummy prøver og prøver, men til slutt får han sparken. Da protesterer publikum. Ingen klovn – og han som fikk dem til å tenke gode tanker. Hva er det sirkusdirektøren tenker på?? Denne boka handler om sagmugg, livet og tiden som går.

Kim Fupz Aakeson er Dansk og har skrevet over 100 bøker for barn og unge. Han er også tegneserieskaper, illustratør og skriver filmmanus. Han har lært alvor av Astrid Lindgren og humor og galskap av Søren Kirkegard. Han skriver mest for barn og de barnlige voksne.

Kim Fupz Aakeson Foto: Joel Ryan

Stian Hole er illustratør og forfatter. Han illustrerer også for andre og har mottatt mange priser for sitt arbeid. Hole bruker en fotocollageteknikk i sine illustrasjoner. Bøkene hans er oversatt til mange språk.