Relasjoner, utfordringer og håp

Kjersti Annesdatter Skomsvold: Barnet

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

Et barn blir født. Fra før av har jeg-personen og mannen, Bo, en liten sønn. Nå kommer det altså en datter. Og hele denne romanen er en kjærlighetshistorie tiI hennes nyfødte datter. Gjennom hennes fortelling får vi vite hvem barnets foreldre er, hvordan de ble sammen, hva de sliter med, hva hun er bekymret for og så videre. Vi får også høre om bearbeidelse av tidligere erfaringer og hendelser, store og små. Det er hverdagslige hendelser som skildres, men også lang tids sjukdom, ensomhet og sorg. Dette er en liten roman med et stort innhold og som med enkle setninger gir rom for både gjenkjennelse og ettertanke. Og den har setninger og avsnitt man kan lese igjen og igjen:

«Jeg trodde kjærlighet innebar å oppdage et nytt menneske, men det er å oppdage seg selv, og det er smertefullt.»

«Selv tenkte jeg at jeg snart var nødt til å slippe noen helt inn, men det skjønte jeg ikke lenger hvordan man gjorde. Jeg var et primtall som ikke kunne deles på flere. Jeg hadde falt og slått meg så mye, og jeg trodde nesten at kjærligheten var noe som ikke lenger gjaldt meg, at jeg stod utenfor, at det å være to var blitt umulig»

«Folk møter hverandre ikke med blanke ark, uten en fortid, det er ikke sånn det er å være menneske.»

Romanen er vakker, men veldig sår. Det handler om å tørre å slippe andre inn på seg, selv om man har brent seg skikkelig en gang. Selv om det igjen kan komme til å gjøre veldig vondt. Og ut av dette vakre oppstår altså barn. To barn. Som et bevis på at man har turt å satse på kjærligheten, til tross for utfordringer. Dette er en roman om håp om en god framtid og om hvordan man selv kan ta ansvar for egen lykke.