annonse

Presteenkene på Huser går igjen

Presteenkene på Huser
Presteenkene på Huser: Presteenkene som bodde på Huser gård på 17- og 1800-tallet tilbyr både vandrespill og suppe til de som møter opp i Vormadalen i helgen. Vegalangs åpner fredag og avsluttes søndag kveld, og Presteenkene opptrer både lørdag og søndag. Foran f.v. Bjørg Owren, Kari Sundby og Jorun Hjorth Hovind. Bak f.v. Anne Hilde Nafstad og Kjersti Pedersen. Begge (Foto: Carl Christian Grue Solberg)
Vegalangs
Vegalangs: Sverre Rimstad og Bjørg Owren deltar begge i vandrespillet. (Foto: )

For fjerde året på rad er det i helgen klart for presteenkespill på Huser Gård. I år kan presteenkene by på en delikatesse skreddersydd for anledningen.

  • Carl Christian Grue Solberg

Vandrespillet om presteenkene på Huser gård har vært et populært programinnslag under Vegalangs-helgen helt siden arrangementet så dagens lys i 2015. Vegalangs åpner fredag og avsluttes søndag kveld, og Presteenkene opptrer både lørdag og søndag. Vandrespillet starter med en omvisning i Fenstad kirke, før det blir en guidet vandring gjennom ravinedalen ned til Huser.

Historisk vandring

Vandrespillet tar utgangspunkt i historien om presteenkene som bodde på Huser gård. I 1750 ble det bestemt at presteenkene skulle få bosette seg på en egen gård. I en tid hvor klasseforskjellene var betydelige, var presteenkene blant de bemidlede som levde gode liv. Presteenkene vil under vandringen gi de tilreisende innblikk i livet på presteenkegården.

– Etter å ha satt meg inn i historien, er de enorme forskjellene mellom folk noe jeg har festet meg ved. På Huser var det overflod, det var så mye mat på bordet at man nesten ikke kunne se at det var spist når middagen var over. Samtidig, like i nærheten, bodde det folk som sultet i hjel. Vi skal ikke så langt tilbake i tid før vi ser en helt annen kultur, sier Bjørg Owren, som spiller Anne Roseng i presteenkespillet.

Presteenke-suppe

Nytt av året er at kokk Kjersti Pedersen har skreddersydd en egen presteenke-suppe for anledningen.

– Råvarene er plukket i kjøkkenhagen. Jeg har konsentrert meg om de råvarene som er tilgjengelig nå, og som antakelig vokste her i kjøkkenhagen på den tiden presteenkene holdt hus her. Derfor har jeg vært opptatt av å bruke hele råvaren, slik man gjorde før i tiden. Suppen inneholder blant annet gulrot, neper, og stilker av brokkoli, forteller Pedersen.

Carl@raumnes.no

annonse