HISTORISK FOLKEMARKED: Elisabeth Kjensli Johansen (f.v.), biblioteksjef, Aina Jensen og Tittin Rinde i prosjektgruppa gleder seg til å ønske velkommen til historiens første folkemarked ved Nes kirkeruiner. Foto: Ole Kaldal

Poesi og poteter ved kirkeruinene

Det blir både poesi og poteter når det ønskes velkommen til historiens første folkemarked ved Nes kirkeruiner.

– Dette blir så flott og mangfoldig, akkurat slik biblioteket er, sier biblioteksjef Aina Jensen.

Biblioteket i det fri

Det er Nes bibliotek og Raumnes Historielag som står som arrangør av folkemarkedet som er en markering av Eidsivatingets 1000 års feiring, frivillighetens år og folkeminnedagene. Hele Nestangen vil syde av aktiviteter, musikk, mat og historie.

– Vi flytter biblioteket ut i det fri. Her blir det fokus på kunnskap, kultur, meningsutveksling, samhandling og i tillegg har Nestangen gjennom historien vært et viktig møtested. Dette er bærestolpene i biblioteket og det er dette vi jobber med hele tiden. Biblioteket er så mye mer enn bare bøker, fortsetter Jensen.

Hun forteller at det blir et muntert marked med opplevelser og aktiviteter for hele familien.

Føde for kropp og sjel

– Vi har valgt å kalle folkemarkedet for «Poesi & poteter». Vi trenger både poesien og ikke minst poteten, det symboliserer føde for både kropp og sjel, sier Jensen.

Hun peker på at poesien er spesielt viktig i krisetider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Våre nye landsmenn har en helt unik poesitradisjon. Det er mye kraft i poesien og det kan publikum oppleve i disse unike omgivelsene på søndag, fortsetter Jensen.

– Vi oppfordrer folk til å ta med seg nistekurv og ta lunsjen her, sier Elisabeth Kjensli Johansen i Nes bibliotek.

En annen oppfordring er å la bilen stå og ta Elvekongen som kjører hver halve time fra Årnes.

– Eller man kan parkere ved Nes kirke og gå den fine turen ut til kirkeruinene gjennom det flotte kulturlandskapet, fortsetter Kjensli Johansen.

Nominert til pris

Allerede før folkemarkedet er arrangert er det blitt lagt merke til.

Folkemarkedet er nemlig én av fem nominerte til Kulturminnedagprisen 2022.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Programmet for dagen er intet annet enn imponerende, hvor både den lokale frivilligheten og kulturarven får presentere seg selv i spennende omgivelser, uttalte Kulturvernforbundet i forbindelse med nominasjonen.

– Det er jo en kjempeflott anerkjennelse. Tenk å bli nominert til en slik pris før arrangementet har vært. Det er klart vi er stolte, sier Jensen.

Hun håper mange setter av søndagen til å bli kjent med ulike lag og foreninger, få innsikt og kunnskap om historie, kultur og landbruk knyttet til bygdas tradisjoner og røtter.