DUGNAD: Musikantene i Jerpestad og Brårud skolekorps byttet ut instrumentene med annet utstyr og stilte på kornbånd-dugnad. Foto: Jelena Mezenceva

På kornbånd-dugnad

Korpsmusikantene i Fenstad byttet ut trommer, kornetter og andre instrumenter og tok en dag i åkeren hos kornbonde Arne Torgeir Vestvold.

For andre året på rad samlet korpsmusikantene med foresatte seg på åkeren til kornbånd-dugnad. Kornbåndene de produserte skal selges og gi inntekter til korpsdriften.

– Når du kjøper et kornbånd av Jerpestad og Brårud skolekorps bidrar du både til at småfuglene får mat i vinter, i tillegg til å støtte korpset, skriver styret i en epost til Raumnes.

JEVN OG FIN: Her hugges bunnen på kornbåndene jevn og fin av Trofim og Ida Otilie. Foto: Jelena Mezenceva

Korpset skal selge kornbånd på julemarkedet som skal arrangeres på Huser i slutten av november. I tillegg vil de annonsere på Facebook.

– Vi satser også på jungeltelegrafen om at vi også i år selger kornbånd, skriver styret.

I følge Store norske leksikon er kornbånd, eller julenek, en gammel tradisjon i Norge.

– Et julenek skulle være stort og av beste sort korn; i en del beretninger heter det at det skulle være det siste man laget om høsten. Opphavet til å sette opp kornnek eller kornband er usikkert. De første skriftlige opplysninger om julenek finnes hos Erik Pontoppidan i Norges Naturlige Historie (1753), men skikken er eldre både i Norge og Sverige, skriver SNL i sin omtale av kornbånd/julenek.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

STOLT: Nida viser stolt fram korn hun har skjært. Foto: Jelena Mezenceva

Det var lørdag 27. august, med værgudene på sin side, at korpset samlet seg for årets kornbånd-dugnad hos Vestvold. Store og små møtte opp med sigder, sakser og diverse skjæreredskaper for å lage kornbånd. Rapportene går ut på at det var slitsomt, men også morsomt, å lage kornbåndene, og når man kom inn i rytmen gikk det greit.

– Et av høydepunktene under dugnaden var at en av korpsmammaene hadde bakt boller som ble servert i pausen, slår styret fast.