Om å finne seg sjæl i ny bildebok av Knut Nærum

Nærum, Knut og Bjørn Ousland: Frinken Fopp

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

Knut Nærum og Bjørn Ousland har nå laget åtte barnebøker sammen; sprelske og morsomme bildebøker, men særlig i den siste utgivelsen er det et langt fra tøysete budskap under. Frinken Fopp handler om en gutt som stadig blir påminnet at han ikke er helt som alle andre: «Voksne sier: - Mystisk unge. Ikke noe vanlig vesen. Frinken har så lang, lang tunge. Han kan slikke seg på nesen.»

Frinken oppdager at faren (han aldri har møtt) er en frosk og legger straks ut på leiting etter ham. Han reiser verden rundt, før han oppdager at han faktisk bor i en dam like ved huset. Friken er overlykkelig over å treffe sin far og forsøker å være akkurat som ham. Kanskje han nå vil føle seg som de andre? Men så enkelt er det ikke. Heller ikke i froskedammen føler han seg hjemme. Er han frosk eller er han menneske? Frinken får en ide. Kan han bli en frosk hvis en prinsesse kysser ham? Det er ikke enkelt å finne seg sjæl og å akseptere den man er. «Eventyret jeg forteller kan man lære dette av: Alt er ikke enten-eller. Både og er like bra.»

Knut Nærum Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby

Knut Nærum er vel kjent for hele Norge fra Nytt på nytt, men han er også en habil tegneserietegner og forfatter av en rekke krimbøker for voksne, i tillegg til mange barnebøker.

Bjørn Ousland har en lang, lang rekke barnebøker bak seg, der han noen ganger illustrerer andres tekst, men også skriver selv. Særlig er han anerkjent for sine bøker om polfarerne. Ouslands strek er fargerik og ekspressiv og står perfekt til Nærums tekst, her på rim.

Bjørn Ousland

Bildeboka passer for barn i alle aldre og kan være et ypperlig utgangspunkt for samtale om identitet. For de som har levd en stund vil bokas tittel gi noen assosiasjoner; Zinken Hopp, forfatteren bak barneboksuksessen Trollkrittet fra 1948.