GAMMEL HAGEPLAN: Lise Kristensen har hageplan for Huser fra 1920. På hageseminaret håper gartner Trygve Reksten at det dukker opp flere og at Gamle Hvam/MiA kan utvikle et register over gamle hageplaner. Foto: Privat

Nytt lys på gamle hageskatter: Ønsker å inspirere alle

Som amtsgartner i Akershus og lærer i hagebruk ved landbruksskolen på Hvam fikk Stener Stenersen fart på hagebruket i Nes tidlig på 1900-tallet. Nå etterspørres hageplaner og andre spor fra denne perioden.

Har du gamle hageplaner, så finn dem fram, oppfordrer Kristoffer Andersen, kulturminnerådgiver i Nes kommune, og Trygve Reksten, MiA-gartner (Museene i Akershus).

De håper at det i Nes og øvrige Romerike er oppbevart gamle hageplaner som viser tidligere tiders hagemoter og plantebruk. Betegnelsen historisk brukes på plantearv som er eldre enn 1950.

Anledningen til at de gamle hageplanene nå løftes fram i lyset, er hageseminaret på Huser gård som Nes kommune, Kulturminnebøndene, Gamle Hvam og Nes hagelag går sammen om å arrangere torsdag 8. september under årets Kulturminnedager.

Levende kulturminner

Arrangørene ønsker å inspirere både dem som har historiske hager og alle andre som har lyst til å bruke historiske vekster i hagen.

FIN SAMLING: Med hageseminaret ønsker arrangørene å skape interesse for å bevare og dele historiske hagevekster. Kulturminnerådgiver Kristoffer Andersen, gartner Trygve Reksten og kulturminnebøndene Lise Kristensen og Eva Nordbye avbildet på Gamle Hvam, som er den fineste og mest innholdsrike samlingen av historiske hageplanter som finnes i Norge utenom de botaniske hagene. Foto: Privat

– Har du gamle hageplaner, så ta dem med på seminaret slik at vi kan registrere dem. Hager er levende kulturminner og er underkommunisert i norsk kulturminnevern, sier Andersen og Reksten.

Les også
Lise på kulturgården Huser: – Har blitt det jeg drømte om

At det fins flere lokale hageplaner fra Stenersens aktive periode i Nes virker naturlig, mener Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Markant gartner

Gartner Stenersen kom til Hvam i 1911. Og fart i hagebrukssaken ble det første etter at han hadde kommet til bygda som lærer på Hvam. Etter hans initiativ ble Nes havebruksforening startet.

I en pressemelding fra arrangørene av hageseminaret fortelles det at Stenersen ble en markant og høyt ansett hagearkitekt. Som bestyrer for Norsk gartnerskole, og senere som privatpraktiserende hagearkitekt hadde han sterke meninger både om utdanning av anleggsgartnere og hagearkitektur. Han sto bak store hageanlegg og bedriftshager og offentliggjorde forslag om at Studenterlunden burde forbindes med Karl Johan og leverte konkurranseforslag til omlegging av Botanisk hage på Tøyen.

Hagevandring med Sørheim

Til hageseminaret på Huser kommer nestor i historisk hagearkitektur, Ingeborg Sørheim. Hun er fagansvarlig for fagskoleutdanningen Historiske gartnerfag ved Vea, Norges grønne fagskole. Dagens gartner på Gamle Hvam, Trygve Reksten, tar etterutdanning på denne linja og mener flere bør søke Historiske gartnerfag for å få bevisstheten og interessen for å bevare og dele det gamle plantematerialet som er tilpasset vårt klima.

Les også
Fra verdiløst til verdifullt: Ingvill blir glad av et fargerikt hjem

Sørheim innleder om historiske epoker før hun tar utgangspunkt i hageplanen fra 1920 som Lise Kristensen på Huser har. Seminardeltakerne blir med på hagevandring for å lete etter spor for å restaurere. Sørheim har selv restaurert hagen sin på Sveinhaug ved Moelv.

– Alle har muligheten

Flere av de øvrige innlederne har også utviklet historiske hager. Helen Fredholm på Toten kaller sitt foredrag «Fra Husmannsplass til regenerativ blomsterhage» og hevder at alle hageinteresserte har denne muligheten.

Les også
Her lærer Eidi fra Oslo å slå med ljå

Mari Marstein, mangeårig tidligere konservator på Gamle Hvam, har bidratt til at mange har fått øynene opp for hva som finnes av skatter både i egne og andres hager. Samlingen på Gamle Hvam er den fineste og mest innholdsrike samlingen av historiske hageplanter som finnes i Norge utenom de botaniske hagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På seminaret forteller Marstein om dette innsamlingsarbeidet. Seminaret omhandler ikke bare vekster, men også frø. Solhatt frø kommer og gir deltakerne anledning til å bli kjent med og handle økologiske frø.