Norrøn mytologi i humoristisk spenningsbok for litt eldre barn

Tofte, Kristine: Udyr

Sommeren er tiden for å kose seg med gode bøker. Biblioteket i Nes gir deg sine beste lesetips gjennom hele sommeren! Alle tipsene fra biblioteket finner du her: https://www.raumnes.no/dagens-anbefaling/. Det kommer nye anbefalinger gjennom hele sommeren.

Fantasybøker basert på mytologiske figurer har vært en populær genre det siste tiåret, mye takket være Rick Riordans ungddomsbøker. Gresk-, romersk-, egyptisk- og norrøn mytologi har pirret lesegleden hos mange.

I fjor utga Kristine Tofte fantasyromanen Udyr, et ypperlig supplement til genren. Tofte har tidligere skrevet Song for Eirabu, en fantasyserie på to bøker for voksne. Kristine Tofte har helt tydelig en stor interesse for og mye kunnskap om den norrøne mytologien. Udyr er en spennende og utrolig morsom, litt tjukk bok, for gode lesere fra 10-12 år.

Amund er femten år og finner seg ikke helt til rette på skolen og praksisplass på en bondegård er lærerens svar på utfordringen. Amund er ikke særlig interessert i dyr og overraskelsen blir stor da bonden reiser på ferie og overlater hele dyreholdet til Amund. Heldigvis ankommer skolens vakreste, den dyreinteresserte og beleste Ida opp for å hjelpe til. En ting er å ta vare på en gård med mange ulike dyr, men når det viser seg at kua ser ut til å forstå hva de sier og hesten har litt for mange bein og at alle dyra får nærmest magiske evner av å spise epler, står utfordringene (og spenningstoppene) i kø. Amund og Ida blir dratt inn i et spill iscenesatt av selveste Odin og dyrene på gården viser seg å tilhøre gudene; Frøyas katter og Tors geiter har selskap med Sleipner og urkua Audhumbla. Selveste Fenrisulven lurer i skogkanten, men den virkelige faren representerer den fanatiske bedehuspresten og en overivrig forsker.

Tofte veit akkurat når ny informasjon skal lekkes og som leser er du aldri i forkant av handlingen, men har du god oversikt om den norrøne mytologien har du et fortrinn og boka blir enda morsommere.

Foto: Gyldendal